Mongola obžalovaného z vraždy vietnamského páru čeká soud

Brno – Státní zástupkyně obžalovala z dvojnásobné vraždy pětatřicetiletého muže, který měl na začátku loňského října v herně v brněnské ulici Cejl ubodat mladý vietnamský pár. K jeho dopadení mělo dojít asi čtrnáct dní po vraždách, není ale znám motiv jeho činu. Případ brzy zamíří k soudu, u kterého Mongolovi hrozí až výjimečný trest.

Těla dvou ubodaných majitelů herny v ulici Cejl našla policie za zamčenými dveřmi loni v říjnu. Pro vietnamskou komunitu to byl šok. Zavražděný jednadvacetiletý Vietnamec pobýval v Česku teprve rok a půl a jeho dvacetiletá manželka dokonce jen několik měsíců.

Vyšetřovacích verzí bylo na začátku hned několik. Milostný trojuhelník, loupežná vražda, ale také vyřizování účtů mezi vietnamskou mafií, které mohly mladí lidé odmítnout platit výpalné. Nakonec všechny stopy skončily u Mongolce, který tehdy odpoledne přišel do herny.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

„Muž spal vzadu a jeho partnerka obsluhovala. Mongolec tam zůstal jediný sedět. O půl šesté chtěl můj kamarád jít do herny, ale už bylo zavřeno,“ popsal tehdy v exkluzivním rozhovoru České televizi vietnamský svědek, který kromě pachatele zřejmě viděl zavražděný pár naposledy.

Na základě vyšetřování a svědeckých výpovědí po necelých dvou týdnech zatkla podezřelého muže z Mongolska, který byl pravděpodobným pachatelem.

Mongol po zatčení putoval do vazby. Po půl roce vyšetřování policie případ uzavřela obviněním muže z dvojnásobné vraždy. Případ se tak dostal na Krajské státní zastupitelství, které rozhodlo, že muž půjde k soudu.

Záhadný ale stále zůstává motiv dvojnásobné vraždy. Policie neprokázala, že by šlo o loupežné přepadení a vietnamská komunita odmítala verzi o vyřizování účtů mezi gangy. Místo činu několik dní po vraždě zdobil obětní oltář s fotkami mladých lidí, svíčkami a symbolickými miskami rýže.

Ještě dlouho po vraždě jej chodili udržovat lidé z místní vietnamské komunity, kteří mají podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera v celém Česku stále větší strach o život. „Pohřbů příslušníků vietnamské komunity přibývá. A v poslední době umírají mladí a násilnou smrtí,“ dodal Winter.