Třiadvacetiletý internetový podvodník okradl minimálně 75 lidí

Hodonín - Třiadvacetiletého podvodníka ze Zlína, který si přes internetový obchod nechal zaplatit nabízenou elektroniku, ale nikdy ji zákazníkům nedodal, dnes obvinila hodonínská policie z podvodu. Toho se měl dopustit nejméně v 75 případech, kdy si nechal na účet poslat peníze, zboží však nikdy nevlastnil a se zákazníky přestal komunikovat. Za podvod, při kterém si přišel minimálně na 900 tisíc kroun, mu hrozí dva až osm let ve vězení.

Se svým „podnikáním“ začal na podzim roku 2009 a okrádal nic netušící internetové kupce až do února letošního roku. Zboží nabízel pod 36 fiktivními mailovými adresami prostřednictvím internetových portálů bazos.cz, aukro.cz nebo S-bazar.cz. Nabízel především elektroniku, kterou si nechal předem zaplatit na své tři bankovní účty. Zboží ale lidem nikdy nedodal a okradeným zákazníkům, kteří se pídili po svém zaplaceném zboží, už se nikdy neozval.

V současné době je muž vyšetřován na svobodě, protože podle policistů spolupracuje. Slibuje navíc, že všem podvedeným škodu nahradí.„Slíbil, že si najde dvě zaměstnání, aby mohl své dluhy všem okradeným splatit,“ podotkl kriminální vyšetřovat Václav Pelchát.

Václav Pechlát (Kriminální služba hodonínské policie) k případu internetového podvodníka (zdroj: ČT24)

Kriminalisté doporučují všem internetovým zákazníkům, aby si zboží nechávali posílat pouze na dobírku, kterou si budou vyzvedávat zásadně na poště. „V případě, že po převzetí zásilky na dobírku zákazník v přítomnosti pracovníků pošty zjistí, že v zásilce není zboží, okamžitě musí kontaktovat policie, která má právo zablokovat účet pošty proti odeslání peněz přes dobírku případnému podvodníkovi,“ dodal Pelchát.