Přísné hlukové limity omezí festivaly v ulicích Brna

Brno – Open-air festivaly, koncerty a hudební produkce zřejmě vymizí z venkovních prostranství centra Brna. Na vině je prodloužení platnosti vyhlášky o takzvaných hlukových limitech.Ty většina akcí překračuje vždy a pořadatelům za to hrozí velké pokuty. Doposud byl tento stav léta tiše tolerován. Krajská hygienická stanice se ale rozhodla tvrdě zasáhnout. Doplatilo na to Brněnské kulturní centrum, které loni pořádalo oslavu k výročí 17. května. A právě za něj mu hygienici uložili nevídaně tvrdý trest - pokutu 95 000 korun, která je pro malou městskou organizaci likvidační. O případu jako první informovala Mladá fronta Dnes.

V ohrožení přitom nejsou jen kulturní akce pořádané Brněnským kulturním centrem, ale i mítinky politických stran. První akcí, která kvůli hrozbě pokuty v ulicích Brna nebude, je JazzFest Brno. Ten kvůli přísným limitům venkovní vystoupení ani nezařadí, přestože v předcházejících letech právě open-air produkce přilákali velké množství lidí.

„Ty koncerty, které přinesly jazz do ulic a byly zdarma, nejsme schopni za těchto podmínek zrealizovat. Nejsme schopni dělat open air koncerty a živé upoutávky na festival,“ vysvětluje produkční festivalu Vlastimil Trllo.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Venkovní produkci prostě nechtějí riskovat, i když jim hygienici doporučili, aby si nechali zpracovat takzvanou hlukovou zprávu. Ta má prověřit, zda je jejich koncert „ten správný“ a limity nepřekračuje.

„Limity jsou nastaveny tak, že běžný hluk ulice je na hranici. Připadá mi proto nesmyslné, nechat si vypracovat drahou hlukovou zprávu, která by pořádání akce mohla povolit,“ dodal Trllo k výčtu dalších důvodů, proč JazzFest v ulicích nebude.

Jedinou šancí jak uspořádat venkovní vystoupení, je požádat o výjimku. Jenže tu musí schválit zastupitelstvo města Brna. Současný systém je však velmi neflexibilní a pořadatele akcí, kteří je zatím nemají schválené nutí riskovat. Stačí jedna stížnost, že pořádaný koncert nebo festival porušuje hlukové limity a pořadatelům hrozí vysoká pokuta.

Konkrétní a flexibilní řešení je zatím v nedohlednu. „Je třeba udělat systém výjimek a je třeba definovat termíny, kdy se akce konají. Je to téma k diskuzi, ale bude nám to trvat alespoň půl roku. Každopádně hned v pondělí přednesu tento problém na radě města Brna a požádám tajemníka, aby mi odpověděl, jak je možné tento problém vyřešit. Máme před sebou celé léto akcí a není možné je kvůli nekompromisnímu postoji hygieniků rušit. Je na nich založena kulturní propagace města,“ upřesňil náměstek primátora Daniel Rychnovský.

Sám Rychnovský, do jehož resortu kultura ve městě spadá, je obrovskou pokutou pro městské BKC pohoršen a jediným řešením je podle něho začít komunikovat s hygieniky. „Není možné, abychom za oslavu dvaceti let demokracie, museli platit tak obrovskou pokutu,“ dodal Rychnovský. Nechce jít přitom cestou nerespektování pravidel.

Hygienici se hájí nařízením vlády, která jakékoliv tolerování hluku odmítá. Které akce ale hodlají měřit a jak často měří, nebyla schopna říci. „Pamatuji si pouze to, že například Vánoční trhy žádné limity nepřekročili, zatímco oslavy Svatomartinského vína ano. A dostaly pokutu,“ dodala Hana Pokorná, zástupkyně ředitele Krajské hygienické stanice. Politické mítinky ovšem hygienici neměřili.

  • První brněnský fašank autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1435/143435.jpg
  • První brněnský fašank autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1435/143432.jpg
  • První brněnský fašank autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1435/143434.jpg