Náhrobní kámen za oltářem skrýval vzácný rytířský znak

Kelč (Vsetínsko) - V Kelči na Vsetínsku dnes restaurátoři vynesli z kostela svatých Petra a Pavla na denní světlo unikátní náhrobek ze sedmnáctého století. Kámen vážící bezmála tunu ukrýval doslova poklad. Heraldici na něm totiž objevili dosud neznámý znak rytíře Hynka Severského z Kuličova, pro kterého byl náhrobek před více než třistapadesáti lety vytvořen.

„Náhrobek jako jediný ukazuje znak rodu pocházejícímu z Horního slezska. Dosud jsme nevěděli, jak vypadal,“ upozornil památkář Městského úřadu ve Valašském Meziříčí Petr Zajíc.

Dostat kámen zpoza oltáře byl pro restaurátory opravdu tvrdý oříšek. Dvoumetrový náhrobek vyprošťovali prakticky bez techniky ve velmi prašném prostředí. „Poznal jsem to i sám na plicích. Jak jsme začali vysekávat ten kámen, všechno začalo sedat na plíce. Nebyl tam vůbec čerství vzduch,“ popsal práci restaurátor Miroslav Machala.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Nyní náhrobek poputuje do restaurátorské dílny, kde se dočká například obnovení písma zvěstujícího úmrtí rytíře. Náhrobek bude po revitalizaci umístěn ve vchodu do kostela svatých Petra a Pavla. Stane se tomu tak možná už letos na podzim.