Vysloužilý parník neskončí ve šrotu ale jako atrakce

Brno - Parník Pionýr, který vozil šedesát let turisty po Brněnské přehradě, dosloužil. Jeho příběh ale nekončí mezi šrotem. Fungovat bude dál jako společenské centrum a pódium, jen ne na vodě, ale na souši. Symbolicky pak dostane jméno po legendární hokejové Kometě.

V noci na dnešek ho těžká technika převezla do Hněvkovského ulice v Komárově. „Když jsem se dozvěděl, že bude vyřazený, tak jsem se toho chopil a koupil ho. Bylo by smutný, kdyby měl skončit ve šrotu,“ prozradil původ nápadu starosta Brna-jihu Josef Haluza.

Parník zůstane na souši ve vznikající odpočinkové lokalitě a bude přejmenován na Kometu podle známého brněnského hokejového týmu. Starosta plánuje, nejen že si tak parník budou moci prohlédnout všichni Brňané, ale také že z lodi vznikne společenské centrum a při kulturních akcích bude paluba fungovat jako pódium.

Parník Pionýr opustil přístaviště Brněnské přehrady (zdroj: ČT24)

V nejbližších týdnech dvacetimetrové plavidlo čeká nový nátěr do modrobílých hokejových barev. 18. června pak bude loď slavnostně pokřtěna.

Radnice městské části koupila loď za 85.000 korun a kvůli dopravnímu provozu se pro jistotu stěhovala v noci. Trasu z brněnského přístaviště do jižní části města Brna proplul parník bez větších komplikací. Speciální tahač s nosností 70 tun zvládl projet Brnem, přes obce Kývalku, Veselku, D1 až do Hněvkovského ulice v Komárově během hodiny a půl. Jediné zrádné místo byl kruhový objezd ve obci Veselka.

„Ten kruhový objezd byl trochu užší, dneska je tendence dělat kruhové objezdy čím dál menší a my s tím máme čím dál víc problémů,“ postěžoval si řidič Josef Konečný těžkotonážního auta. To si nakonec spolu s dalšími jeřáby musel starosta městské části objednat, přestože Dopravnímu podniku nevyšel plán s dopravou Pionýrova náhradníka. Ten měl přivézt tahač z Čech a po vyložení nákladu zavézt Pionýra do Komárova. Jenže nový parník z Čech vůbec nevyjel kvůli dopravní uzavírce na trase.