Vydejte se na plavbu Lednicko-valtickým areálem

Lednice - Krásy lednického zámeckého parku a okolí mohou návštěvníci obdivovat i jinak než na procházce. Třeba během plavby lodí po řece Dyji, kde jsou nyní v provozu hned dvě výletní trasy. Delší z obou tras, která vede od Minaretu k Janohradu, byla donedávna neprůjezdná. Koryto řeky Dyje bylo po zimě zaneseno spadanými větvemi.

Nyní se po ní dá doplout až k Janohradu, napodobenině zříceného hradu, kterou před dvěma sty lety postavili Lichtenštejnové. Romantickou stavbu si oblíbily zamilované dvojice. Plavba vede lužními lesy a trvá tři čtvrtě hodiny. Lidé si během ní vyslechnou výklad o historii a zajímavostech lichtenštejnského panství.

Kratší trasa vede od přístaviště pod Lednickým zámkem až k Minaretu, věži z přelomu 18. a 19. století. Tato stavba napodobující maurskou architekturu nemá v celém kraji obdoby. Po zdolání 302 schodů je z horního ochozu výhled na zámecký park, okolní Pálavu či Bílé Karpaty. Když je dobré počasí, je z Minaretu vidět až na věže Svatoštěpánského dómu ve Vídni.

Vydejte se na plavbu po Dyji (zdroj: ČT24)

Kdo se chce cítit jako pravý Lichtenštejn, může se areálem projet na kočáře taženém koňmi. Za tento zážitek si však připlatí o něco více. Nekratší trasa, od zámku k Minaretu a zpátky, stojí 1 500 korun.

To ale není zdaleka všechno, co Lednický areál nabízí. Návštěva zámeckého skleníku není jen pro zaryté botaniky. V jezírku se prohánějí zlatí kapři, vzduch je těžký a provoněný orchidejemi. Dominantou skleníku je tři sta až čtyři sta let starý strom s latinským názvem Encephalartos Altensteinii.

Ti, kteří mají raději zvířata, mohou navštívit akvárium Malawi ve starých barokních jízdárnách. K vidění jsou ryby z afrických jezer Tanganika a Malawi, obří jihoamerický sumec, piraně, smrtelně jedovaté perutýnky nebo pestrobarevné vodní korály.

Největší dominantou celého areálu je samozřejmě Lednický zámek. Kdo chce vidět, jak Lichtenštejnové žili, jej může navštívit. V nabídce je několik okružních tras – reprezentačními sály nebo knížecími apartmány. Pro milovníky umění je připravena stálá výstava obrazů v galerii.

TRASA I. - „ZÁMEK - MINARET“

TRASA II. - „MINARET - JANOHRAD“

Více informací na: http://www.1plavebni.cz/pravidelne-plavbyhttp://www.zamek-lednice.info/zamek.php

  • Plavba na loďkách v Lednici autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1581/158079.jpg
  • Plavba na Dyji autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1581/158078.jpg