Nový Poddvorov se dočkal otevření nové rozhledny

Nový Poddvorov - Nová rozhledna připomínající těžební naftovou věž vyrostla u obce Nový Poddvorov na Hodonínsku. Její podobu zvolili místní záměrně. Region Podluží totiž patří k nejznámějším nalezištím ropy na Moravě a tak i rozhledna měla připomínat vzpomínku na nedávnou dobu. Tehdy byla krajina těžebními naftovými věžemi doslova poseta. Dnes už na místě těměř žádní není. Proto se čtrnáct obcí na Moravském Slovácku domluvilo a nechaly postavit třicetimetrovou rozhlednu, která naftové věže připomíná.

„Téměř každá rozhledna v kraji prezentuje skutečnost v okolí. My jsme chtěli uchovat vzpomínku na těžbu ropy, která zde ve dvacátém století byla,“ vysvětlil předseda Regionu Podluží Jaroslav Kreml.

Po zdolání asi 150 schodů se vám naskytne pohled na široké okolí lužního lesa, Pálavu a Lednicko-valtický areál. Při dobré viditelnosti lze v dálce zahlédnout vrcholky slovenských Karpat, slovenskou i českou část Bílých Karpat nebo Chřiby.

Jaroslav Kreml, předseda Regionu Podluží, o využití rozhledny (zdroj: ČT24)

Celokovová konstrukce rozhledny nabídne návštěvníkům pohled z nadmořské výšky téměř 300 metrů. A nestojí uprostřed pole samoúčelně. Mohou se u ní zastavit všichni, kteří kolem ní absolvují cestu nejen po cyklotrase mezi tamními vinnými sklípky.

„Doufáme, že se zájem o tu naši malou obec zvětší a turisté budou příspěvkem jak pro vinaře z celého okolí, tak pro naši obec,“ řekl starosta Nového Poddvorova František Kašík. Vedle rozhledny, která je v okolí Poddvorova první podobnou stavbou svého druhu, chtějí místní postavit sociální zařízení  a stánek s občerstvením. Pro turisty nezbytné zázemí.

Rozhledna stála šest milionů korun. Devadesáti procenty z této částky přispěla Regionu Podluží na projekt Evropská unie. „Částečně nám na ni přispěli i Moravské naftové doly,“ dodal Kreml. Časem by měly na místo přibýt i naučné panely s informacemi o historii těžby.