Opičí sirotek našel náhradní matku mezi lidmi. Krmí ho červy a učí šplhat

Břeclavsko - Náhradní matkou malé opičky Tamarina Pinčí je už několik týdnů Jitka Ebertová z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Opičího mláděte se ujala hned poté, kdy ho vlastní rodiče v hodonínské zoologické zahradě odmítli. Dala mu jméno Matěj a dokonce ho naučila i šplhat ve větvích.

To co běžně rodiče učí svá mláďata i několik měsíců zvládla paní Ebertová se sirotkem Matějem neuvěřitelně rychle. Když si opičáka Tamarina Pinčí přivezla ze zoo domů, vážil pouhých 38 gramů. Krmila ho po dvou hodinách a vyplatilo se to, dnes je čtyřikrát těžší. Teď už dokonce zvládne spořádat i několik červů sám.

Tento druh opic je zvyklý vyrůstat na hřbetu rodičů, jenže Matěj kromě paní Ebertové nemá nikoho. I tady si ošetřovatelka poradila - pomohla jí chlupatá textilie. K tomu aby se opičí sirotek naučil  šplhat ve větvích, posloužil speciální trenažér a týdny tvrdého drilu. 

Jak se bude mládě schopno samo o sebe starat, plánuje ho paní Ebertová vrátit zpět do zoologické zahrady. Věří, že ho jeho sourozenci vezmou mezi sebe.

O opičího sirotka se stará ošetřovatelka ze Zoo (zdroj: ČT24)