Brno uctilo oběti neštěstí u Smolensku bohoslužbou, vlajky visí na půl žerdi

Brno - Polští kněží působící v brněnské diecézi, řádové sestry a bratři v pátek navečer v katedrále sv. Petra a Pavla sešli spolu se svými českými protějšky na vzpomínkové bohoslužbě za oběti sobotního leteckého neštěstí polského vládního letadla. V sobotu pak i Brno uctilo památku zesnulých minutou ticha, vlajky visely na půl žerdi.

Biskup Vojtěch Cikrle sloužil mši nejen za ty, kteří havárii nepřežili, ale za celé Polsko. „Byla to taková solidarita s celým polským národem a solidarita i s těmi Poláky, kteří jsou zde ve službě, ať už v řádech nebo diecézích jako kněží. Ale i těmi, kteří zde pracují z Polska, abychom se mohli připojit k modlitbě celého Polska,“ uvedl po bohoslužbě. 

V kázání se biskup zamyslel i nad jiným rozměrem polské tragédie. Nad tím že kvůli havárii, při které zahynuli významní představitelé Polska, se teď možná více lidí dozví pravdu i o událostech, které se před sedmdesáti lety staly v Katyni: „Ano, zvlášť lidé dál na východ stále nevědí, co se v Katyni odehrálo,“ zmínil Cikrle.

Na bohoslužbu dorazili i kněží a polské sestry

Sestra Bogdana Glezner žije v Brně již 15 let, účast na bohoslužbě vnímala jako lidskou povinnost. V katedrále přednesla modlitbu v češtině i polštině: „Poláci teď patří k sobě a já jsem ráda, že jsem se tu potkala se všemi známými a mohla jsem se pomodlit za radost věčnou pro ty, kteří ve Smolensku zahynuli.“

Vlnu soucitu a soustrasti rodáků i Čechů zažili i polští kněží působící na Moravě: „Bývalí i současní farníci hned v sobotu i potom v neděli posílali mailem i osobně vyjádření upřímné soustrasti,“ popisuje minulý víkend farář Lukasz Szendzielorz. „Opravdu, za celý den několik desítek esemsek, mailů soustrasti, od farníků od přátel, a to bylo opravdu úžasné. Opravdu si toho vážím,“ přidává svou zkušenost farář z brněnských Řečkovic Jacek Kruczek.

Páteční bohoslužba nebyla jedinou církevní vzpomínkou věnovanou Polsku, již teď vlají budovách biskupství černé vlajky a modlitby za Polsko budou součástí i dalších bohoslužeb o víkendu. Během sobotního dne smutku se také v poledne rozezní zvony svatopetrské katedrály.

Biskup Vojtěch Cikrle o bohoslužbě za oběti letecké tragédie (zdroj: ČT24)

Brno zrušilo udílení folklórních cen, vlajky visí na půl žerdi

V Brně se neuskuteční večer FOSKAR (Folklórní ocenění sólistů, kolektivů a reprezentantů). Bude až 26. června ve Strážnici na Hodonínsku. Oběti leteckého neštěstí kromě řady obcí a měst uctilo i brněnské výstaviště. Vlajky na půli žerdi jsou na Národním divadle v Brně, které večer uvede hru Con amore. Před představením vystoupí vedení Mahenovy činohry i herci a vyzvou hlediště k uctění památky obětí neštěstí minutou ticha