Soud rozhodl o propuštění Kvapila a Novotného z vazby, oba složili kauci

Brno - Aleš Kvapil a Radovan Novotný, oba bývalí členové ODS obvinění v korupční kauze, mohou opustit brněnskou vazební věznici. Rozhodl o tom dnes odpoledne Okresní soud Brno-venkov. Oba muži zaplatili kauci, soudce navíc podmínil jejich propuštění složením písemného slibu a stanovil také dohled probačního úředníka. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Stížnost si proti němu může do tří dnů podat kromě obhájců obviněných i státní zástupce. Podle informací ČT ale není pravděpodobné, že by takový krok učinil. Z vazby se tak Kvapil s Novotným mohou dostat nejdříve koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne.

Soud podmínil propuštění obou obviněných vysokou kaucí. Radovan Novotný složil na účet celkem dva miliony korun, rodina Aleše Kvapila už v pátek zaplatila čtyři miliony. Shánění peněz podle Kvapilova advokáta Milana Staňka bylo obtížné - státní zástupce totiž rodině na konci března zablokoval veškerý majetek. „Rodině se podařilo sehnat peníze od známých a kamarádů,“ uvedl právník.

Oba muži - Aleš Kvapil, bývalý starosta Brna-Žabovřesk, a Radovan Novotný, někdejší tajemník části Brno-střed - setrvávají od února ve vazbě kvůli podezření, že po brněnském podnikateli Jiřím Štoplovi požadovali čtyřmilionový úplatek za bezproblémové dokončení jeho projektu Sonocentrum - multifunkční budovy v centru města. Částka během vyjednávání, které si Štopl nahrával, klesla na jeden milion. Schůzky krátce poté začala sledovat policie, která oba muže zadržela po předání peněz.

Státní zástupce plánuje oba muže obžalovat do konce dubna.