Policie otevře služebnu dálniční policie na místě, kde dálnice vůbec nestojí

Mikulov - S velkou slávou dnes policie otevírá nové dálniční oddělení u Mikulova, jenže to podstatné chybí - dálnice. Na práci na skutečné dálnici si budou dálniční policisté muset ještě nějaký čas počkat. Kvůli letitým tahanicím ekologů, politiků a zástupců obcí není stále jisté, kdy se se stavbou dálnice začne a kudy vůbec nová dálnice z Brna do Vídně povede. Zřejmě by se měla napojit přibližně v místě bývalé celnice u Mikulova na rakouskou dálnici A5.

Část rakouské dálnice už funguje, stavba druhé poloviny, blíže k hranicím kvůli výkupům pozemků stojí. Kdy se rakouská dálnice potká s českou, je zatím ve hvězdách. Přitom prvotní zmínky o tom, že by se mohla vybudovat dálnice z Brna do Mikulova, se v územních plánech objevovaly už v roce 1985.

„Taková první vlaštovka směrem k realizaci čili proces posouzení vlivu na životní prostředí začal běžet teprve v roce 2003. Do dnešního dne ale nepadlo o zahájení stavby zásadní slovo,“ říká Libor Jarmič z Ekologického právního servisu.

Přestože dopravní infrastruktura a vybudování dálnice Brno Mikulov je prioritou Jihomoravského kraje už několik let, stále existují pouze papírové a digitální verze dálnice, řada zamítnutých žádostí a protesty.