Zastupitelé Brna odmítli vyhlášky proti žebrání a pití v ulicích

Brno - V Brně od příštího roku nejspíš nebudou platit vyhlášky zakazující žebrání a pití alkoholu na veřejných prostranstvích. Jejich schválení prosazuje městská část Brno-střed a starosta Libor Šťástka (ODS). Dnes znova žádal brněnské zastupitele o schválení. Neuspěl, body se nedostaly ani na program schůze.

Šťástka dnes argumentoval tím, že vyhlášky se týkají jen Brna-střed a nikoli jiných městských částí. Městská i státní policie a Armáda spásy podle něj na schválení předpisů netrpělivě čekají. Dodal, že je lze kdykoli později měnit. „Vyhlášky byly projednávány už dva roky, byly na městské části, byly projednány na Sněmu starostů, usnuly na městě,“ uvedl.

Návrh protialkoholové vyhlášky počítal s tím, že jejich konzumace bude zakázaná ve stometrovém okruhu kolem škol, dětských hřišť, sportovišť, kostelů, hřbitovů a zdravotnických zařízení. Na území Brna-střed to mělo být na všech veřejných prostranstvích vyjma restauračních zahrádek v jejich otvírací době a místa konání vánočních trhů, slavností a jarmarků. „Kde bude konzumace povolena jen v době konání akcí,“ uvedl starosta v tiskové zprávě.

Vyhláška proti žebrání měla zakazovat žebrání ve všech ulicích v historickém jádru města a také na prostranství před obchodním domem Tesco. Lidé bez domova se tam často scházejí. Šťástka dodal, že město se osobám v sociální tísni snaží pomáhat, je pro ně otevřených několik zařízení. „Slitování však nemáme s těmi, kteří nouzi pouze předstírají, žebrání mají jako způsob obživy, a dokonce k tomu zneužívají i děti. A takových je bohužel stále více,“ dodal.

Brněnští radní odmítli vyhlášky už loni. Tehdy argumentovali tím, že předpisy nejsou dobře připraveny. Například ve vyhlášce proti žebrání byl prý zakódován návod, jak ji obejít. Kdyby si žebrák vzal do ruky píšťalu a své počínání vydával za veřejnou produkci, strážníci proti němu nemohou zakročit. Pro pouliční hudebníky vybírající peníze byla v návrhu vyhlášky výjimka. Do rozporu s protialkoholovou vyhláškou se zase prý mohly dostat křty nových tramvají na náměstí Svobody.