Baťův kanál se chystá na turistickou sezónu

Spytihněv- Ekonomická krize spojená se zvýšenou poptávkou po dovolené v tuzemsku a aktuálně také nejistá letecká sezóna v souvislosti s mrakem sopečného prachu – i to jsou důvody, proč může být začínající sezóna na Baťově kanále rekordní. Jen vloni ho navštívilo 70 tisíc lidí a vodní cesta z konce 30. let minulého století se stala turistickým hitem Zlínského i Jihomoravského kraje.

V přístavech na 80 – kilometrové trase vodní cesty vrcholí přípravy lodí na novou sezónu, ve Spytihněvi dokonce stavějí další hausbót. Ještě letos projde loď pro 8 pasažérů technickými testy, příští sezónu už bude součástí flotily. Návštěvníky totiž stále více lákají vícedenní pobyty poblíž vody.

„Mám už teď vykrytých 85 procent termínů v aktuální sezóně,“řekl Stanislav Hampala z přístaviště ve Spytihněvi. „Sezóně dozajista pomůže i její prodloužení o měsíc. Letos poprvé budou komory splavné i v červnu, lidé tak nebudou od června až do srpna odkázáni jen na prodloužené víkendy,“ podotkl Jiří Durák ze Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Atraktivnost technického unikátu ještě zvýší i cyklostezka, která na 80 kilometrech spojuje Otrokovice s Hodonínem. Trasa ideální pro nenáročnou cyklistiku nebo pro in-line brusle vede po hrázi řeky Moravy nebo podél kanálu. Z větší části je bez jakékoliv motorizované dopravy, pouze na některých úsecích využívá minimálně frekventované silnice. Už před sezónou cyklostezka zažívá obrovský nápor cyklistů a bruslařů. A pocítilo ho třeba i v bufetu, který leží v Babicích přímo mezi kanálem a cyklostezkou.

„Nárůst je padesáti procentní, zájem je skutečně veliký a to sezóna vlastně ještě ani nezačala,“ oznamuje provozovatel bufetu Michal Hudec.

Zlepšuje se i zázemí pro turisty, příští týden bude uvedeno do provozu nové přístaviště v Uherském Hradišti, nová sociální zařízení nabízejí turistům přístaviště v Petrově nebo Uherském Ostrohu.