Konec týdne ve znamení oslav konce 2. světové války

Brno - Výstřely z pušek děl i kanónů. Pochodující pluk Rudé armády a obrněná vozidla. Přesně tak bude dnes odpoledne vypadat centrum Brna. Lidé si budou moci připomenout pětašedesáté výročí osvobození města. Okolo sedmnácté hodiny přijedou k hlavnímu nádraží vojáci v sovětských a německých uniformách. Ti se pak přesunou na náměstí Svobody, kde bude mezi sedmnáctou a dvacátou hodinou vystavena historická vojenská technika. Atmosféru dotvoří orchestr v uniformách veteránů který bude hrát vojenské pochody.

Paralelní program se uskuteční také v brněnském kině Scala. V 17 hodin začne promítání archivních záběrů z osvobozovacích operací Rudé armády na Moravě. V půl sedmé část vojáků odpochoduje na Moravské náměstí, kde položí kytice k památníku osvobození. Pak se vrátí do Ořechova. Tam připravují na sobotu inscenaci ukázkové bitvy mezi německým wehrmachtem a Rudou armádou. Autentickou atmosféru dotvoří ruština, která bude z bojového pole znít. Pozvání totiž přijali i dobrovolníci z Ruska. „Doufám, že se tam nějak domluvíme,“ upozorňuje se smíchem organizátor akce Dan Urbánek. Na ruské straně bude k vidění legendární tank T34, na straně německé pak tahač kanónů Hanomag. 

Před šedesáti pěti lety padla v tankové bitvě u Ořechova téměř tisícovka sovětských a rumunských a na tři stovky německých vojáků. V samotné vesnici bylo zbořeno 176 domů a zemřelo dvacet obyvatel. Každoročně se vzpomínkové akce v Ořechově těší velké návštěvnosti.

Ukázková bitva u Ořechova (zdroj: ČT24)