Lignit Hodonín odmítl reorganizaci, úpadek chce vyřešit konkurzem

Hodonín - Lignit Hodonín, který je od března v úpadku, odmítl možnost vyřešit svoji špatnou ekonomickou situaci reorganizací a navrhuje, aby jej soud poslal co nejdříve do konkurzu. Firma dosud přiznala dluhy přes 155 milionů korun. Lignit Hodonín působí v posledním lignitovém dolu Mír v Mikulčicích na Hodonínsku, v insolvenci je od září minulého roku. Většina zaměstnanců dala na přelomu roku výpověď, protože nedostávala mzdu. Své pohledávky zatím přihlásilo kolem 80 věřitelů, požadují vrácení asi 36 milionů korun.

Lignit Hodonín působí v posledním lignitovém dolu Mír v Mikulčicích na Hodonínsku, v insolvenci je od září minulého roku. Většina zaměstnanců dala na přelomu roku výpověď, protože nedostávala mzdu. Své pohledávky zatím přihlásilo kolem 80 věřitelů, požadují vrácení asi 36 milionů korun.

V seznamu majetku a závazků ale dlužník uvedl, že má závazky z obchodního styku vůči 116 věřitelům v celkovém objemu 38,6 milionu korun. Dalších 46,4 milionu korun dluží deseti zdravotním pojišťovnám, finančním úřadům dluží 13,5 milionu korun na daních, hodonínskému úřadu práce dluží kolem 21 milionů korun za vyplacené mzdy. Zhruba 300 zaměstnancům navíc firma dluží mzdy v celkové výši 4,9 milionu korun a má nezaplacené půjčky 30,7 milionu korun. Celkem tedy firma přiznala dluh kolem 155 milionů korun.

„Vzhledem k aktuální situaci, ve které se podnik nachází, nepřichází řešení úpadku reorganizací v úvahu. Navrhuji zahájení konkurzního řízení v co nejkratší době,“ uvedl v posledním vyjádření dlužníka jednatel společnosti Josef Foltýn.

Přezkumné jednání nařídil Krajský soud v Brně na 31. května, po jeho skončení bude následovat první schůze věřitelů. Pokud ani žádný z nich nepřijde s návrhem na reorganizaci podniku, skončí firma v konkurzu.

Společnost se s finančními problémy potýká už delší dobu. V listopadu minulého roku se v dole po třech měsících odstávky nakrátko obnovila těžba, v prosinci ale poslední směna důl zakonzervovala. V lednu letošního roku odešlo dohodou na hodonínský úřad práce asi 160 zaměstnanců, ve firmě jich zůstává asi 50. Zajišťují údržbu dolu pro případ, že by se těžba obnovila.

Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, nejmladšího druhu hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí, doly byly největší firmou v regionu. Do roku 1996 byly kvůli ztrátové těžbě některé doly uzavřeny a firmu opustila většina zaměstnanců. Téměř celá produkce firmy, která činila 460.000 tun uhlí, směřovala do Elektrárny Hodonín.