Římští bojovníci z Mikulovska pochodovali na Řím

Dolní Dunajovice - Skupina historického šermu Marcomania z Mikulovska má za sebou jedinečný zážitek. Společně s dalšími více než tisíci nadšenci pochodovali v dobovém oblečení Římem. Akce s názvem „Natale di Roma 2010,“ která měla připomenou založení Říma se účastnilo čtyřiačtyřicet skupin z celé Evropy. V průvodu se objevili bojovníci, řemeslníci, obchodníci i ženy v dobovém oblečení.

„Do svých rolí jsme se vžili, bylo to hodně silný zážitek. Jako bychom se vrátili o tisíc let zpět. Atmosféra starého Říma byla cítit všude kolem,“ popsal událost jeden z členů skupiny Marcomania Michal Žovinec. Z jejích řad se do Říma vydalo jedenáct lidí. Celý průvod sledovalo skoro sto tisíc  diváků. Trasa vedla kolem Trajánova sloupu po ulici Via dei Fori Imperiálu, kolem sochy Césara, podél Fora Romana až ke Koloseu a zpět.

„Zpočátku byly organizační zmatky, vyšli jsme později, než se mělo. Potom ale byla atmosféra perfektní,“ řekl Michal Žovinec. Nejsilnějším zážitkem pro něj byla cesta ke Koloseu. „Před námi byly řady legionářů a v ulicích hrála hudba z filmu Gladiátor. Bylo to úplně něco jiného, než když jsme den předtím procházeli Římem jako civilisté,“ popsal Žovinec.

Člen skupiny Marcomania Michal Žovinec o pochodu na Řím (zdroj: ČT24)

Skupina Marcomania jela do Říma autobusem společně s dalšími nadšenci z České republiky. Ubytovaní byli v kempu nedaleko Říma, kde se setkali s dalšími sedmi sty a odkud v neděli ráno vyjeli autobusy přímo do centra. V Římě byli šermíři poprvé. Jiné akce organizují ale už dva roky. „Pořádáme třeba přednášky pro školy, různá šermířská vystoupení, několikrát do roka jezdíme na různé bitvy mezi Římany a Barbary a občas jezdíme také na větší akce do zahraničí. Pochod Římem byl pro mě zatím nejsilnějším zážitkem,“ uvedl Žovinec.

Většinu částí dobových zbrojí si členové historického šermu snaží vyrábět sami. Mezi ně patří například kroužkové košile, zbraně nebo pláště. "Některé vybavení si musíme nechat vyrobit. Snažíme se využívat českých kovářů, jejichž výrobky jsou kvalitní. Něco jsme si nechali odvézt až z Indie od specializované firmy.

Do Říma se členové Marcomanie dostali díky pozvání plzeňských pretoriánů. A v budoucnu se tam chtějí určitě ještě vrátit.

  • Skupina historického šermu v akci autor: www.marcomania.cz, zdroj: www.marcomania.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1594/159341.jpg
  • Skupina historického šermu Marcomania pochoduje na Řím autor: www.marcomania.cz, zdroj: www.marcomania.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1594/159345.jpg