Spor o Rybníky – areál má zůstat otevřený

Zlín - Vedení města Zlína muselo hasit spor mezi podnikateli v bývalém svitovském areálu, přesněji v jeho části zvané Rybníky. Desítky podnikatelů se obávaly případného omezení vjezdu do areálu, které by je mohlo připravit o zákazníky.

Areál Rybníky leží na okraji hlavního dominantního továrního komplexu bývalého Svitu. Je zcela otevřený, působí tam desítky nejrůznějších firem, je to území kontrastů. Nacházejí se tam nové nebo opravené budovy, ale také místa zanedbaná a zaneřáděná odpadky. V zoufalém stavu jsou i zdejší cesty. Jejich nový správce společnost UNI reality se rozhodla zavést tady řád a pořádek. Firmám oznámila, že mimo jiné zavede regulační systém vjezdu a výjezdu. Nastalo zděšení. Místní podnikatelé si okamžitě představili bránu nebo závoru, případné placení mýtného a přísné kontroly každého, kdo bude chtít vjet dovnitř. Lekli se, že to odradí jejich klienty a tím ohrozí jejich podnikání. Více než dvacet podnikatelů sepsalo petici, ve které na takové riziko upozorňují a žádají, aby vedení města zprostředkovalo jednání mezi znesvářenými stranami.

Schůzka se konala dnes odpoledne za zavřenými dveřmi obřadní síně zlínské radnice. Trvala půl druhé hodiny. Podle přímých účastníků se překvapivě obešla bez větších emocí.

„Nehrozí uzavření areálu Rybníky. Jsem blízko dohodě, příští týden budeme pokračovat v jednání,“ řekl po jednání České televizi zástupce UNI reality, s.r.o. Petr Svatoš. „Určitě se nebráníme úhradám UNI reality za opravy a udržování těch komunikací. Ale určitě chceme, abychom o tom jednali jako partneři. Ne aby se řešení děla silově a teprve potom se nás někdo ptal na názor,“ zdůraznil jeden ze signatářů petice Jiří Stodůlka.

Obě strany sporu se shodly na tom, že současný chaos a nepořádek v Rybníkách se musí řešit. Jak – o tom chtějí spolu dál jednat už příští týden, ne v plném počtu, ale jen jejich zástupci. A taky zřejmě nebudou potřebovat zprostředkovatele, kterým dnes byl náměstek zlínské primátorky Martin Janečka (ČSSD). „Ten areál je dneska v děsivém stavu. Myslím si, že ty vztahy by se tam měly narovnat, měl by se tam udělat pořádek a hlavně by se měla začít řešit kvalita těch komunikací. Město Zlín do toho může vstupovat z pozice poradce,“ uzavřel Janečka.