Aleš Kvapil a Radovan Novotný obžalováni, oběma hrozí až dvanáct let vězení

Brno - Státní zástupce Ivan Hrazdira dnes před šestnáctou hodinou doručil soudu obžalobu na dva bývalé brněnské politiky z ODS Aleše Kvapila a Radovana Novotného. Viní je z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Oba muži jsou aktéry korupční kauzy - po brněnském podnikateli Jiřím Štoplovi údajně požadovali čtyři miliony korun kvůli jeho záměru vystavět v Brně-Žabovřeskách moderní komplex s byty, kancelářemi a koncertním sálem. „V případě že budou uznáni vinnými ze žalované trestné činnosti, hrozí jim trest odnětí svobody v délce 5 – 12 roků,“ uvedl mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Oba obžalovaní muži zůstávají ve vazbě. Soud sice připustil jejich propuštění na kauci, minulý týden se proti tomu ale ohradil státní zástupce a celý proces zastavil. Spis teď má v rukou brněnský krajský soud, který o propuštění rozhodne zřejmě příští týden. Kdy se začně zabývat obžalobou nelze odhadnout.

Kauza odstartovala letos 11. února zatčením Radovana Novotného jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Jiřího Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Měl to být úplatek za hladké schválení stavby takzvaného Sonocentra v Brně-Žabovřeskách. Tamního starostu Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna, protože měl o všem vědět a za peníze zajistit hladký průběh stavebního řízení.