Čeští aktivisté na hranicích podpořili souzené rakouské kolegy

Mikulov - Hraniční přechod v Mikulově na Břeclavsku ve dvě hodiny odpoledne zablokovali na čtvrt hodiny čeští aktivisté. Cílem akce bylo upozornit na proces s rakouskými ochránci zvířat, jimž za údajné žhářství, sabotáže a další útoky hrozí až pět let vězení. Ochránci vinu popírají, jejich cílem je prý přimět rakouské politiky ke změně legislativy tak, aby se další stíhání aktivistů již neopakovalo.

Případ vzbudil zájem v roce 2008. Je stíháno 13 lidí. Čtyři z nich zveřejnili obžalovací spisy na internetu a podle českých aktivistů v nich není nic, co by bylo možné považovat za důkaz kriminální činnosti.

„Zveřejněné obžalovací spisy těchto aktivistů jsou namísto důkazů o jakékoli kriminální činnosti plné popisů občanských aktivit, jako je organizování demonstrací, produkce filmů o kožešinových zvířatech či vyjadřování názorů v odposlouchávaných diskuzích,“ řekl organizátor protestu Marek Voršilka.

Studio ČT 24 k blokádě hraničního přechodu v Mikulově (zdroj: ČT24)

Rakouským občanům tedy hrozí podle Voršilky až pět let vězení za využívání základních lidských práv na svobodu myšlení, svobodu projevu a svobodu shromažďování.

„Mají-li Rakušané právo na to blokovat hranice kvůli české jaderné elektrárně, pak za hrubé porušování lidských práv v Rakousku na to máme právo také,“ dodal ve svém prohlášení Voršilka.

I když dnešní blokáda způsobila dopravní kolony, řidiči protest přijali většinou s pochopením. „Pokud někdo protestuje za lidská práva, tak to chápu, případ u nás navíc vyvolal obrovskou odezvu,“ řekl rakouský řidič Hans Bittner.

Účastníci blokády se po čtvrthodině klidného protestu začali rozcházet. Policie je poté legitimovala a demonstranty teď zřejmě čeká jednání u přestupkové komise „Máme podezření z přestupku proti zákonu o provozu na pozemních komunikacích,“ vysvětlil jihomoravský policejní mluvčí Bohumil Malášek

Dnešní akce byla součástí kampaně Rakouská ostuda, která na podporu stíhaných probíhá v celkem 22 zemích. Pokud rakouští aktivisté budou odsouzeni, další protesty organizátoři uspořádají i v České republice.

Podrobné informace o soudním procesu s aktivisty: www.rakouskaostuda.cz.