Znojemští důchodci „soutěžili“ na radnici o zájezd na Jadran

Znojmo - Znojemská radnice, která pořádá pravidelné zájezdy místních důchodců k moři, zažila dnes velké rušno na své podatelně. V letošním roce kvůli nedostatku totiž počet žadatelů omezila. Ti, kteří měli přesto o příspěvek města zájem, museli vystát velkou frontu.

Krátce před osmou, kdy podatelna znojemské radnice otevírá, bylo dnes před jejími dveřmi rušno. Desítky seniorů se přišly přihlásit na teď už tradiční zájezd k moři. Někteří i s více než dvouhodinovým předstihem.

Vystát frontu se vyplatí

„Přišla jsem za deset minut půl šesté, chtěla jsem si to pojistit. Vloni jsem přišla v sedm hodin a už jsem byla moc moc daleko,“ prohlásila žena s pořadovým číslem jedna. Aby pro ni čekání nebylo tak nepříjemné, vzala si skládací židličku. Situace tak připomínala dobu velkých front na elektrospotřebiče za dob dávno minulých.

Další Znojemská občanka s vyplněnou přihláškou a číslicí 2 v ruce, přitakávala. I ona si přivstala: „Jsem tady od půl šesté. Chceme k moři se švagrovou a chtěly jsme za každou cenu jet.“

Tahanice o místo nebyly

V osm se dveře podatelny otevřely. Žádné tahanice o místo ve frontě se ale nekonala právě díky pořadovým číslům, která senioři při příchodu dostali. Vyplnili přihlášku, předložili důchodový výměr a úřednice je zařadily do pořadníku. Přednost dostanou ti, kdo ještě z městských peněz u moře nebyli, potom rozhodne, kdo se přišel přihlásit dřív.

Už během první půlhodiny přitom úřednice nasbíraly více než stovku přihlášek. „Koupání asi nebude, ale ten vzduch je dobrý, mořský, člověk se taky musí někdy někam dostat,“ teší se už teď další cestovatelka.

Verdikt padne příští týden

Jak jejich sen o Jadranu dopadl, se znojemští senioři dozví příští týden. První turnus vyrazí na cesty v polovině května.

Zájezd do tříhvězdičkového hotelu na Makarské riviéře s all inclusive, který stojí 11 400 korun, si letos bude moci dovolit pouze 88 důchodců. Půlku zaplatí důchodce sám, druhou půlku město.

„V letošním roce pojede k moři oproti loňsku asi polovina seniorů,“ vysvětlil znojemský starosta Petr Nezveda (ODS). Novinka, kterou radnice zavedla v loňském roce, několikadenní zájezdy do lázní, musela být zrušená úplně. V dalších letech by je však chtěla radnice znovu obnovit.