Ohňostroje nad Brnem opět zazáří, doprovodný program bude bohatší

Brno - Festival zábavy Brno - město uprostřed Evropy, jehož hlavním tahákem bývá každoročně přehlídka ohňostrojů, se letos rozšíří. Novou akcí budou například Mozartovy děti - vystoupení kapel, orchestrů a souborů základních uměleckých škol - a Bitva Midway. Sehrají ji obří modely lodí, ponorek a letadel. Pořadatalé i letos očekávají bohatou návštěvu. Loni různé festivalové akce vidělo přes 1,5 milionu lidí, řekl dnes novinářům Jiří Morávek z organizačního týmu.

Festival zahrnuje šest ohňostrojů, které dohromady potrvají 110 minut. Tři z nich předvedou domácí tvůrci, v soutěžní přehlídce se na Brněnské přehradě utkají tři hostující skupiny z Německa, Slovenska a Francie. „Krásný amfiteátr Brněnské přehrady zatím uchvátil všechny, kdo se s tímto areálem seznámili. Opravdu dostáváme pravidelně různé nabídky z celého světa se žádostmi o účast," dodal Morávek. V minulosti v Brně vystoupili i Japonci.

Show jednotlivých ohňostrůjců bude i letos hodnotit odborná porota, která v závěru udělí cenu vítězi. Letos poprvé si svého favorita budou moci vybrat i laici v hlasování veřejnosti.

K ohňostrojům přibude i přehlídka historické dopravy

Ohňostrůjná vystoupení doplní řada dalších akcí. Dopravní podnik například připravil Dopravní nostalgii - přehlídku z historie dopravy. Lidé se při ní budou moci v historických soupravách svézt. Velkým tahákem by měla být takzvaná koňka z roku 1876 - tramvajový vůz tažený párem koní. Na koleje vyjede i parní tramvaj Caroline z roku 1889. Ve festivalovém termínu se uskuteční i Noc kostelů. Veřejnosti se při ní otevřou chrámy a kostely v centru Brna i okolí, kde bude připravený program. Na hradě Špilberk se zase zájemci budou moci vzdělat v historii - Lidové hradní slavnosti se tentokrát zaměří na éru Marie Terezie.

Při různých akcích si návštěvníci budou moci koupit regionální potraviny od jihomoravských výrobců i řemeslné výrobky. Festival začne 21. května a skončí 6. června. Podrobnosti k jednotlivým akcím budou pořadatelé zveřejňovat na stránkách www.ignisbrunensis.cz.