S obviněním nesouhlasím, prohlásil Novotný po opuštění vazby. Podívejte se

Brno - Z korupce obviněný bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný dnes po šestnácté hodině opustil brněnskou vazební věznici. Jeho právní zástupce na státním zastupitelství objasnil původ peněz, které obviněný sehnal na splacení kauce ve výši dvou milionů korun. Státní zástupce se s vysvětlením spokojil a vzal zpět svoji stížnost. V ten okamžik už propuštění na svobodu nic nebránilo, posvětil ho dnes brněnský krajský soud.

„S obviněním, jak je naformulováno, nesouhlasím,“ uvedl Novotný pro Českou televizi krátce pro propuštění z vazby. Milion korun, které převzal od podnikatele Jiřího Štopla prý nebyly úplatkem. „Ten milion byl za inženýrskou činnost, kterou jsem mu nabízel při přípravě jeho stavby,“ vysvětlil Novotný. Za mřížemi strávil téměř tři měsíce. Z Bohunic ho odvezl jeho právní zástupce Kárim Titz. Podle něj Novotný zamířil za rodinou.

Aleš Kvapil, někdejší starosta brněnské části Žabovřesky, který čelí stejné obžalobě jako Novotný, zatím ve vazbě zůstává a o jeho propuštění zatím soud nejednal. Jeho advokáti zřejmě zvolí stejnou taktiku jako právník Novotného. Soud o jeho případném propuštění rozhodne zítra.

Za úplatkářství obžalovaným hrozí až dvanáctileté vězení

Kvapil s Novotným čelí obžalobě z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Oba muži jsou aktéry korupční kauzy - po brněnském podnikateli Jiřím Štoplovi údajně požadovali čtyři miliony korun kvůli jeho záměru vystavět v Brně-Žabovřeskách moderní komplex s byty, kancelářemi a koncertním sálem. „V případě že budou uznáni vinnými ze žalované trestné činnosti, hrozí jim trest odnětí svobody v délce 5 – 12 roků,“ uvedl mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Kauza odstartovala letos 11. února zatčením Radovana Novotného jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Tamního starostu Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna, protože měl o všem vědět a za peníze zajistit hladký průběh stavebního řízení.