Provázek se rozvzpomínal na vlastní slávu

Brno - Brněnské Divadlo Husa na provázku už podruhé v krátké době sáhlo do vlastního zlatého fondu. Po divácky úspěšném novém nastudování legendární Balady pro banditu, včera oprášili a v nové premiéře uvedli inscenaci Rozvzpomínání Ivo Krobota.

 Před 25 lety Ivo Krobot společně s Petrem Oslzlým vydali nemalé úsilí, aby přesvědčili schvalovací orgány, že Rozvpomínání pouze vzdáleně připomíná hru Obsluhoval jsem anglického krále. Obrana jim sice vyšla, ale následné pozitivní kritiky i na „podezřelém“ Rádiu Svobodná Evropa opět vyvolaly pochybnosti, jestli by se takové představení mělo objevovat na českých socialistických divadelních prknech.

Naštěstí i tato překážka byla překonána a  Rozvzpomínání se začalo objevovat i mimo Brno během častých hostování divadla. Získat před rokem ´89 vstupenku na představení na Provázek byl velký problém, ale dostat se do Procházkovy síně Domu umění, kde tenkrát divadlo přes dvacet let „dočasně“ sídlilo, bylo stejně těžké, jako získat devizový příslib anebo kilo banánů.

Reportáž Nory Janečkové (zdroj: ČT24)

Zajistit si místa v divadle dnes bude o něco snadnější, ale už podle prvních ohlasů na včerejší obnovenou premiéru, bude hrabalovský titul Provázku i po letech nejen slušet, ale docela jistě i pěkně plnit divadelní pokladnu.

Současné nastudování se od toho před 25lety příliš neliší, ale protože divadlo je tady a teď, je jasné, že k posunům dochází i u věrné repliky. Už fakt, že někdejší mladíci souboru jsou dnes zasloužilí bardi muselo logicky vést k přeobrazení hereckých partů. Až na jednu výjimku, kterou je Vladimír Hauser, jenž se opět objeví v roli Jana Dítěte II.

Příběh dojímá upřímností a bezelstností hlavní postavy – Jana Dítěte, který chce za každou cenu získat uznání. Představení patřilo k těm nejvíce oblíbeným i v době počátku 90. let,  kdy oslábl zájem o divadelní tvorbu. Podle režiséra Ivo Krobota i herců by se neměly současné dobové změny promítnout na přijetí hry diváky.