Úřednice si půjčila 19 milionů, část prohrála v ruletě

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes uložil šestačtyřicetileté Mileně Motyčkové za rozsáhlé podvody šest let a tři měsíce vězení. Podle rozsudku připravila někdejší úřednice uherskohradišťské radnice i zlínského magistrátu v letech 2003 až 2008 poškozené zhruba o 12,5 milionu korun. Motyčková přiznala, že si peníze půjčila, podvod však odmítla. Obžalované hrozilo až deset let vězení.

Podle státního zástupce Lea Foltýna si Motyčková půjčovala peníze, i když věděla, že je nebude schopna splácet. Podle obžaloby se celkem jednalo asi o 19 milionů korun, které žena použila pro vlastní potřebu, část prý na dostavbu rodinného domu a zbytek prohrála na ruletě. Některým z devíti poškozených řekla, že potřebuje pomoc kvůli finančním problémům, jiným slibovala pozemky v obci Salaš u Velehradu na Slovácku, kde bydlí.

Zhruba 13 milionů korun jí pak údajně půjčila dlouholetá kamarádka, která se nechala zlákat vidinou zisku při koupi blíže nespecifikovaných pozemků, jejich následném zasíťování a prodeji pro potřeby obchodní a podnikatelské zóny. Motyčková tehdy působila na odboru dopravy zlínského magistrátu, kde vedla oddělení provozu a investic, měla tedy mít potřebné informace.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Sama jsem podvedená, tvrdila žena u soudu

Nákup se ale nikdy neuskutečnil, obžalovaná tvrdila, že o více než pět milionů korun ji při něm připravil asi 45letý muž z Brna - Veveří jménem Leoš Moravčík. „Cítím se sama podvedená,“ řekla dnes u soudu. Podle zjištění policie však nikdo podobného jména a věku na zmíněné adrese nebydlí a ani v posledních letech nebydlel. Motyčková také zpochybnila, že by si od kamarádky půjčila kolem 13 milionů korun, částka byla prý jen asi poloviční.

Poškozená výši půjčky potvrdila, podle soudu se ji však nepodařilo plně prokázat, a proto byla žena se zbytkem nároku odkázána na civilní řízení. Nesplácením půjčky ji prý obžalovaná dostala do svízelné situace. „Nemůžu to utáhnout. Byla bych ráda, kdyby mi paní Motyčková už začala něco plnit. Řítí se na mě exekuce, ze dne na den se ze mě může stát bezdomovec,“ uvedla poškozená podnikatelka.

Kromě lidí prý okradla i město

Motyčková čelí ještě další obžalobě u Okresního soudu v Uherském Hradišti, kde jako úřednice údajně připravila město o 3,6 milionu korun. Státní zástupce ji viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a také z podvodu. Žena, které hrozí tři až deset let vězení, vinu odmítá, připouští pouze několik „pracovních pochybení“.