Centrum Brna je ode dneška bez tramvají

Brno - Ulicí Joštovou v centru Brna od pondělí na čtyři měsíce přestaly jezdit tramvaje. Jeden z nejdůležitějších dopravních uzlů ve městě obsadili dělníci, kteří tam už od podzimu opravují inženýrské sítě. Výluka se dotkla 10 ze 13 brněnských tramvajových linek.

"Aby co nejvíce zabránil zmatkům, vyslal dopravní podnik do terénu asistenty. Ti na pěti nejdůležitějších místech poskytují cestujícím všechny informace a rozdávají letáčky, na kterých bude uzavírka podrobně popsána,"vysvětlila mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová. Asistenti budou na místech jeden týden vždy od 6.00 do 20.00 hodin. První den výluky byla v terénu ještě další dvojice, která fungovala jako posilová v případě potřeby.

„Po uplynutí zmíněného týdne, kdy by si již cestující měli zvyknout na novou organizaci, zvážíme jejich případné další nasazení,“ říká Pohanová. Kromě asistentů pak ještě dopravní podnik na Joštovu umístil informační tabule s plánkem výluky.

Anketa mezi cestujícími (zdroj: ČT24)

Většina brněnských cestujících přitom ještě dobře pamatuje tři roky starou uzavírku právě Joštovy ulice. Dopravní podnik tam v létě 2007 vyměňoval koleje. To se ale současné práce ještě ani neplánovaly, dělníci proto teď nové koleje musí znovu rozebrat. Nazmar nepřijdou - po skončení prací pod zemí se koleje zase vrátí zpět.

Cestující teď sice musí vydržet čtyři měsíce nepohodlí, podle města se za odměnu mohou těšit na mnohem větší komfort: „Na zastívkách budou nové elektronické ukazatele, které budou říkat, kdy přijede nejbližší tramvaj, taky chceme zmodernizovat nástupní ostrůvky, aby byly pro cestující příjemné,“ slíbil mluvčí magistrátu Pavel Žára.


Podrobné informace k výlukám najdou cestující také na internetových stránkách dopravního podniku www.dpmb.cz.