Oběti holocaustu budou v Brně připomínat dlažební kostky s jejich jmény

Brno – Holocaust je pro židy stále velmi citlivé téma. Jeho oběti bude v Brně připomínat celkem osm dlažebních kostek před domy deportovaných Židů, které dnes natrvalo položili před jejich rodné domy. Své tragicky zahynulé prarodiče se tak rozhodli uctít jejich potomci. Do města kvůli tomu přijeli z různých koutů z Rakouska, Spojených států a dalších zemí.

Pamětní kostky nebo-li kameny zmizelých budou oběti válečných žločinů připomínat na třech místech v Brně, a to v ulicích Bratislavská, Hybešova a Plotní. Společně s pozůstalých je do chodníků před domy zavražděných zasadil německý výtvarník Gunter Demnig, který pouť kamenů vymyslel a dal svému projektu název Stolpersteine.

Německý umělec Gunter Demnig přišel s ideou Stolpersteine (viz také zde) v roce 1993/94 a v roce 1995 umístil první kameny v ulicích Kolína nad Rýnem, následoval Berlín a další německá města. K dnešnímu dni bylo položeno přes 23 tisíc kamenů ve stovkách evropských měst.

Projekt Stolpersteine postupně expandoval za německé hranice a dnes probíhá jeho realizace i v Rakousku, Itálii, Nizozemsku, Belgii, Francii, Polsku a Maďarsku, na Ukrajině, v Norsku a Dánsku.

Ve všech těchto zemích pracují lokální realizační týmy, znalé místního prostředí, které provádějí výzkum holokaustu ve své zemi a shromažďují jména a informace o obětech a místech jejich posledního pobytu před deportací do táborů. Realizační týmy spolupracují s místními municipalitami,  získávají povolení pro položení kamenů a organizují další akce k popularizaci myšlenky Stolpersteine. Všechny kameny vyrábí Gunter Demnig na základě objednávky od místních realizátorů. Gunter kameny také osobně pokládá. Celý projekt je financován různorodě, převážně ale ze sponzorských darů, dotací od místních úřadů a organizací.

Pozůstalí po židovských předcích, kteří zahynuli při holocaustu (zdroj: ČT24)

„Kostkám se jmény obětí na mosazných destičkách se říká stolpersteiny, což můžeme přeložit jako kameny, o které zakopneme,“ uvedl předseda brněnské židovské obce Pavel Fried. Zdůraznil, že akce vzešla z iniciativy pozůstalých. „Židovská obec příbuzným poskytla pouze potřebný servis, všechno si jinak zorganizovali sami a na vlastní náklad. Chtějí, aby ti, kdo byli zavražděni, nebyli zapomenuti,“ vysvětlil Fried.

Příbuzní obětí k domům přinesli květiny a neskrývali své dojetí. „Dědeček pracoval jako vedoucí v textilní továrně. Otec, který studoval medicínu, v roce 1939 odjel do Spojených států, jeho rodiče zde žili až do roku 1942. Deportováno bylo i mnoho jeho přátel. V zahraničí se otec rozhodl začít nový život,“ zavzpomínal jeden z potomků rodiny Zeiselových z Bratislavské ulice, který nyní žije v Detroitu. Své prarodiče nikdy nepoznal.

„Je to pro nás velká čest, že můžeme uctít památku našich příbuzných tímto způsobem,“ uvedla pravnučka rodiny z Hybešovy ulice.

První památeční kameny s mosaznou destičkou vsadil Gunter Demnig do dlažby v Kolíně nad Rýnem už v roce 1995. Jeho myšlenka zaujala mnoho lidí a v roce 2006 jich ve světě bylo už přes devět tisíc. Před dvěma lety se stolpersteiny objevily také v Česku. „Například v Praze je těchto kamenů už několik, v Brně jsou prvními,“ dodal Pavel Fried. Předpokládá, že jejich počet v Brně v budoucnu vzroste.