Štáb České televize pomáhal při povodňovém porodu telete. Jmenuje se po redaktorce

Bohumín-Pudlov - Povodňové natáčení štábu brněnského studia České televize na severu Moravy skončilo nečekaně šťastnou událostí. Jedna z březích krav totiž začala za přítomnosti štábu rodit. Teleti na svět pomohl jeden z asistentů a dostalo jméno po redaktorce.

„Za soukromou zemědělkyní Janou Marcolovou jsme se vydali hned třikrát. Naposledy začátkem června. Zajímalo nás, jak se rodina vyrovnává s následky velké vody,“ vypráví redaktorka Lea Surovcová, která v Pudlově připravovala další díl pořadu Náš venkov.

Jana Marcolová se společně s manželem věnuje chovu dojnic, prasat a vlastní desítky hektarů zemědělské půdy. Povodně je zasáhly v minulých letech celkem třikrát, pokaždé podle stejného scénáře. Přesto svůj boj s opakovaně útočícím živlem nevzdali. Pokaždé se jim podařilo následky velké vody překonat a pokračovat ve své práci.

Porod telete během natáčení štábu České televize (zdroj: ČT24)

„2. června jsme na místě natáčeli v době, kdy hrozila další povodňová vlna a rozlití strouhy nedaleko statku. Přípravy na velkou vodu ale přerušila úplně jiná starost. Jedna z krav začala rodit,“ popsala redaktorka. Štábu České televize tato událost nemohla uniknout. Při komplikovaném porodu dokonce pomáhal jeden ze zaměstnanců televize - asistent Karel Čermák.

„Všichni v tu chvíli zapomněli na povodně a na jejich tvářích se po narození telete objevily úsměvy. Byla to o to víc radostná událost, že ve stejný den zahynulo jiné tele, které přišlo na svět letos 17. května za podobných podmínek, tedy při velké vodě,“ uzavírá příběh Lea Surovcová. Tele ponese její jméno.

Osudy lidí zasažených povodněmi společně s dramatickým příběhem nečekaného porodu odvysílá Česká televize v pořadu Náš venkov na ČT2 v sobotu 22. června v 9.25.