KDU–ČSL svolila k jednání s ČSSD o nové krajské koalici, má ale podmínky

Brno - Vznik krajské koalice s ČSSD podmiňují jihomoravští lidovci třemi pro stranu klíčovými body. Jak uvedl po jednání strany v pondělí večer jihomoravský lidovecký lídr Stanislav Juránek, především by měla fakticky přestat platit původní koaliční smlouva a radní za ODS by měli odstoupit. S tím souhlasí i hejtman Michal Hašek, který v tiskové zprávě napsal: „Vyzývám zároveň opětovně politiky ODS, která odešla do opozice, aby do čtvrtečního jednání zastupitelstva JMK rezignovali z placených funkcí, které získali v bývalé koalici.“

Druhou lidoveckou podmínkou je vyřešení situace kolem zdravotnických poplatků. Dnešní stav je podle Juránka neudržitelný, proplácení zdravotnických poplatků podle něj vyčerpává krajskou pokladnu a navíc se kraj vystavuje i postihu za takzvanou nedovolenou veřejnou podporu. Právě tak zhodnotila jednání krajů při proplácení poplatků nedávno také Evropská komise.

Třetím potenciálně sporným bodem při jednání o nové koalici je hospodaření kraje. KDU-ČSL chce najít způsob, jak uspořit, aniž by tím byl ohrožen rozvoj kraje. Především chce rozpoutat diskuzi o dalším čerpání úvěru z Evropské investiční banky.

Vyjádření hejtmana Michala Haška

Vítám rozhodnutí jihomoravské KDU-ČSL, která přijala  naši nabídku zahájit s ČSSD jedání o vytvoření nové krajské koalice. ČSSD preferuje vznik strabilní levostředové krajské koalice, která bude zodpovědně spravovat jižní Moravu v době hospodářské krize. Jsem v kontaktu s lídrem KDU Stanislavem Juránkem a s našimi týmy jsme okamžitě připraveni jednat o společném koaličním projektu, protože cítíme zodpovědnost za jižní Moravu. Věříme, že jednání bude korektním dialogem partnerů, kteří mají podobné programové vize o budoucnosti našeho kraje a řešení jeho problémů. Vyzývám zároveň opětovně politiky ODS, která odešla do opozice, aby do čtvrtečního jednání zastupitelstva JMK rezignovali z placených funkcí, které získali v bývalé koalici.

Jednání o nové koalici ale nezačnou hned. Obě strany si ponechaly do 17. června čas na  informativní schůzky, teprve příští týden se tedy jednání rozběhne naplno. Hejtman Hašek rozhodnutí lidovců vítá: „ ČSSD preferuje vznik strabilní levostředové krajské koalice, která bude zodpovědně spravovat jižní Moravu v době hospodářské krize. Jsem v kontaktu s lídrem KDU Stanislavem Juránkem a s našimi týmy jsme okamžitě připraveni jednat o společném koaličním projektu, protože cítíme zodpovědnost za jižní Moravu.“ uvedl hejtman v tiskové zprávě.