Vichřice zpustošila Masarykův les na Blanensku

Brno - Kalamitu obřích rozměrů způsobila sobotní bouřka a vichřice v lesech na sever od Brna. Stovky stromů zlomila, další stovky vyvrátila i s kořeny. Lesníci už se pustili do odklízení škod - ty vyčíslují na několik milionů. Kvůli nebezpečí, že spadnou ještě další stromy, možná bude vyhlášený i zákaz vstupu do lesa.

Moravský kras, ráj turistů pověstný překrásnými lesy, dostal o víkendu těžkou ránu. Po deváté večer se přihnala vichřice o rychlosti až 200 km/h a ničila, na co přišla. Ani vzrostlé stoleté stromy jí nedokázaly odolat. Nejvíce poškozené jsou školní lesy Mendelovy univerzity v Brně. „Bylo tady polámáno nebo vyvráceno asi 30 000 kubíků dříví. Myslím, že to číslo ještě nebude konečné, protože do některých lokalit jsme se ještě nedostali,“ rozhlíží se po zlámaných stromech Jaromír Halámka, vedoucí Polesí Habrůvka Školního lesního podniku Křtiny. Tolik dřeva se přitom ve školních lesech normálně vytěží za půl roku.

Na kalamitu se přijel podívat i Jaroslav Hlušek, rektor Mendelovy univerzity. Nejhorší místa si v doprovodu lesníků prohlédl, a pak oznámil nepříjemný ortel: vzniklá škoda dosáhne několika milionů. „Je tedy znehodnoceno to vlastní dřevo, které potřebujeme uplatnit. Je rozštípané, stromy jsou polámané, takže uplatnění bude podle mého názoru za určitých ztrát,“ vysvětlil opatrně Hlušek. O kolik přesně univerzita prodejem poničeného dřeva přijde, se teprve uvidí. Další peníze bude muset vynaložit na vysázení nových lesů.

Lesníci se už sice pustili do velkého úklidu, postupovat ale mohou jen pomalu a hlavně - padat ještě můžou i další stromy, které zatím stojí. I proto by se teď měli turisté lesům v Moravském krasu raději vyhnout. „To nebezpečí tady hrozí, je to především pád stromů, protože ty jsou zavěšené o sebe a při mírnějším větru pokračuje jejich pád na zem,“ varuje Halámka. Vyhnout by se tak lesům, které z jedné třetiny leží i v Moravském krasu, měli všichni pěší turisté, cyklisté i například houbaři. Na odstraňování škod nasadí Mendelova univerzita všechny své síly. I tak to bude trvat až do konce srpna.

Podobná bouře s vichřicí zasáhla univerzitní lesy už loni v červenci. I tenkrát páchala škody - vyvracela a lámala stromy. Lesníci si tak zase potvrzují, že smrkové porosty nevydrží tolik, jako jiné stromy. „Taky je vidět, že ten vítr měl velkou sílu, protože nevyvracel jenom slabé a nemocné stromy, například napadené nějakými houbami, ale i silné zdravé jedince,“ dodává Halámka. Jakmile budou škody uklizeny, pustí se škola do výsadby nového lesa.