Zřícené hradby Špilberku provizorně zajistí dřevěná konstrukce

Brno - 20 metrů barokního opevnění hradu Špilberk, které se včera nečekaně zřítilo na příjezdovou cestu, provizorně zajistí dřevěná konstrukce. Dohodli se na tom památkáři a statici, kteří se dnes ráno přišli poradit přímo na místo.

Přímo před zraky skupinky památkářů, architektů a statiků se dnes ráno z rozpadlých hradeb Špilberku zřítilo další zdivo. I když jde podle statiků o dozvuky havárie, všichni se shodli, že kritických 20 metrů opevnění je třeba co nejdříve provizorně zajistit.

„S tím provizorním opatřením by se mělo začít okamžitě, teď jste viděli, že zase spadlo pár cihel, takže je to otázka dní nebo hodin, kdy by se mělo začít,“ komentoval Zdeněk Chudárek z Národního památkového ústavu.

Statik Radoslav Ulrich popisuje příčiny narušení hradeb (zdroj: ČT24)

Návrh na zajištění zdi předloží statici městu do tří dnů. Hradby by měla před další zkázou alespoň na čas ochránit provizorní opěrná konstrukce ze dřeva.

„Z pravé strany se zajistí volný konec utržené zdi, aby nedošlo k pokračování té havárie a uděláme odvodňovací vrty, protože můžeme předpokládat, že za tou zdí je stále kumulovaná voda,“ vysvětlil Radoslav Ulrich, statik. Podle něj se provizorní výdřeva instaluje v pondělí, nebo nejpozději v úterý. Konec zdi hrozící utržením pak dělníci rozeberou z plošiny.

Co nejdříve je teď také potřeba připravit projekt na následnou sanaci hradeb.

„Po provizorním zajištění se musí zjistit příčina té havárie, kterou tušíme, ale byla nám doteď naprosto skrytá. Ta konstrukce, která spadla, byla totiž naposledy opravovaná v roce 1820 a do včerejšího pádu na ní nebyla jediná prasklinka,“ dodává Chudárek.

Desítky tun kamení se zřítily na cestu vedoucí k hradu kvůli letošním dlouhodobým dešťům. Voda zřejmě podmáčela původní historické základy opevnění stojící na skále. Pod neustálým náporem dešťů po ní nejspíš rozmáčené zdivo uklouzlo. Odhadované škody jsou zatím deset milionů korun.

Procházejícím lidem teď už ale nebezpečí snad nehrozí. Od včerejšího večera je před úrazem chrání zábrana. Jiné omezení návštěvníky hradu nečeká. Pád hradeb nijak zásadně nenaruší ani aktuální kulturní program na Špilberku. S výjimkou Babylon festu. Dvoudenní akce etno a world music se měla příští týden konat přímo na ploše západní kurtiny, kde se opevnění zřítilo.

„Muzeum města Brna není organizátorem této akce, budeme jednat s Brněnským kulturním centrem o nějaké jiné možnosti,“ řekl Pavel Ciprian, ředitel Muzeum města Brna, které hrad Špilberk spravuje.