Jihomoravský kraj přestává od 1. července proplácet zdravotnické poplatky

Brno - Jihomoravský kraj zruší od 1. července proplácení zdravotnických poplatků. Připojuje se tak k dalším krajům, které poplatky přestávají za pacienty v krajských zařízeních proplácet. V některých dalších krajích k tomuto kroku přistoupili už v průběhu června. Jižní Morava zrušila proplácení jako už osmý kraj v pořadí. Oficiálním důvodem je doporučení Evropské komise. Pokud by podle něj chtěl kraj v hrazení poplatků pokračovat, musel by tak dělat ve všech a nikoliv jen ve svých zdravotnických zařízení.

Regulační poplatky začal ve svých nemocnicích a lékárnách Jihomoravský kraj proplácet loni v únoru. Kvůli správním řízení musel v průběhu měnit způsob jak pacientům peníze vracet.

Vedení ČSSD doporučilo 4. června krajům, aby se do 21. června rozhodli, zda
přestanou proplácet zdravotnické poplatky nebo je budou proplácet všem bez
ohledu na to, kdo zařízení zřizuje.

Oldřich Ryšavý, krajský radní pro zdravotnictví, o zrušení proplácení zdravotnických poplatků (zdroj: ČT24)

ČSSD voličům slibovala, že v případě vítězství v parlamentních volbách poplatky zcela zruší. Po volebním neúspěchu se ale tento plán stal nereálným. Většině krajů navíc docházejí peníze, protože s hrazením poplatků po celý rok nepočítaly. Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) přiznal, že kraje by zřejmě neměly dost peněz na to, aby hradily zdravotnické poplatky za občany ve všech zdravotnických zařízeních, jak požaduje Evropská komise (EK). 

„Nebrali jsme do úvahy ambulantní zařízení, takže jsme si vědomi, že to konečné číslo by bylo daleko vyšší, nicméně objem v lůžkových zařízeních by se blížil čtvrť miliardě korun a to je nad možnosti rozpočtu,“ upřesňuje náklady na proplácení na jihu Moravy radní Oldřich Ryšavý.

Celkově už kraje za vracení zdravotnických poplatků pacientům utratily přes 600 milionů korun.