Nemocnice a ústavy sociální péče bojují s komáří invazí

Uherské Hradiště - Silné povodně, které před třemi týdny zasáhly Jih Moravy, mají ještě dnes své dozvuky. Velká voda přilákala tisíce komárů, kteří se přemnožili a zaplavili postižené oblasti. Největší výskyt bodavého hmyzu hlásí Uherskohradišťsko.

Komáří komplikují život hlavně lidem, kteří leží v nemocnicích, nebo žijí v domovech důchodců a v ústavech sociální péče. Někteří z nich se totiž nemohou hýbat a nemají se proto jak komárům bránit: „Hlavně v prvním týdnu po povodních jsme čelili velkým náletům komárů. Bojujeme proti nim primárně sítěmi v oknech, nicméně to v mnoha případech nestačí, proto používáme taky některé chemické přípravky na jejich hubení,“ popisuje situaci v Uherskohradišťské nemocnici mluvčí Jan Hrdý. Pacienty také kontrolují zdravotní sestry, které komáry likvidují repelenty a plácačkami.

S komáry se potýkají také lidé v Kunovicích, které před nedávnem zasáhly silné povodně. Po nich zůstaly v polích velké laguny, které ani po třech týdnech úplně nevyschly. Právě stojatá voda komárům vyhovuje: „Okamžitě po povodních se vyrojila spousta komárů. Použili jsme proto chemický postřik, a to jak v zaplavených oblastech, tak i okolo ústavů sociální péče, které tady máme.“

Komáři obtěžují pacienty jihomoravských nemocnic (zdroj: ČT24)

Kvůli komárům ale přichází o peníze také provozovatelé restaurací s venkovními zahrádkami. Bodavý hmyz jim hlavně po setmění vyhání hosty: „Když je pěkné počasí, tak každý večer se komáři vyrojí a poletují okolo osvícených stolů. Půjčujeme proto našim hostům repelenty. Ty jsou ale často neúčinné,“ popisuje složitý boj s komáry restauratér Stanislav Hampala.

Přesto hlásí prodejci hubících přípravků na Uherskohradišťsku vyprodáno. Pokud se počasí neumoudří a i nadále budou horka střídat vydatné deště, přemnožení komáři budou jih Moravy trápit až do zimy.