Brnem bude celé léto projíždět nový turistický minibus

Brno – Zažít Brno. S tímto mottem se rozhodlo Brněnské kulturní centrum umožnit nejen návštěvníkům, ale také obyvatelům, poznat druhé největší město České republiky tak, jak jej málokdo zná. Od dnešního dopoledne až do konce prázdnin bude Brnem projíždět nový turistický minibus s průvodcem.

Brno se může pochlubit spoustou zajímavých míst a staveb. Dostat se k nim pěšky či městskou hromadnou dopravou je však pro turisty oříšek. Ukázat jim nejen centrum, ale i další památky a pozoruhodnosti v okolí chce v létě Brněnské kulturní centrum (BKC). Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna a vedením města dnes dopoledne vypustilo na první okružní jízdy nové turistické minibusy.

Minibusy budou jezdit velké a malé okruhy. Malý okruh návštěvníkům během devadesáti minut ukáže například Mahelovo divadlo a vilu Tugendhat a vyveze je na Špilberk. Velký okruh je spojen s výletem lodí na hrad Veveří. „S turisty bude jezdit živý průvodce. Ten na trase komentuje přímo a aktuálně třináct základních vytipovaných bodů. Navíc může reagovat průběžně a poradit lidem třeba dobrou kavárnu nebo restauraci,“ sdělila vedoucí Střediska Turistických informačních služeb Petra Kačírková.

Vedoucí Střediska Turistických informačních služeb Petra Kačírková o novém minibusu (zdroj: ČT24)

Turisty už před čtyřmi lety vozil Brnem vláček provozovaný soukromou firmou. Protože nevydělával, po sezoně zmizel. „Dlouho se řešila otázka, kdo by měl být tím, kdo zde znovu pozvedne prapor turistické dopravy,“ prozradila ředitelka BKC Monika Šimková. „Provoz vláčku byl komplikovaný a vnímali jsme jej spíše jako atrakci bez toho, aby turistům poskytoval nějaké zajímavé informace navíc,“ dodala.

Projížďky mohou využít nejen návštěvníci, ale i obyvatelé, kteří chtějí poznat své město tak, jak zatím neměli příležitost. „Pro hodně Brňáků je typické, že chodí po krásném městě, ale nevnímají to, za čím sem jezdí turisté,“ uvedl náměstek primátora města Brna Daniel Rychnovský, který dnes dopoledne přišel na Malinovského náměstí slavnostně přestřihnout pásku před první oficiální projížďkou nového vozidla.

Startovním místem je vyznačená zastávka na Malinovského náměstí. Minibusy budou na malý okruh vyrážet od pátku do neděle každé dvě hodiny v pěti denních turnusech. Velký okruh se pojede v sobotu a neděli v devět hodin ráno a v jednu a o půl páté odpoledne. Kapacita minibusů je třináct míst. BKC doporučuje rezervovat si projížďku předem po telefonu.