Česko-rakouská spolupráce se zaměří na boj s velkou vodou

Mikulov - Společně se velké vodě ubráníme lépe. Tak by se dal shrnout cíl plánovaného předpovědního povodňového systému, na kterém se v rámci společné konference v Mikulově dohodli zástupci Jihomoravského kraje a Dolního Rakouska.  V plánu mají i další projekty přeshraniční spolupráce.

Podobně jako Rakousko a Českou republiku spojuje na hranicích řeka Dyje, stejně tak mají obyvatelé příhraničních oblastí společnou obavu právě z velké vody. Ukázalo se to například v roce 2006 kdy se při povodních protrhla hráz rakouské říčky Bock Graben a voda ohrožovala Novosedly.

I pro tyto případy proto vznikl společný česko-rakouský projekt Předpovědního povodňového systému Morava Dyje. Ten je součástí přeshraniční spolupráce o které dnes na konferenci v Mikulově jednali zástupci Jihomoravského kraje a Dolního Rakouska. „Vycházíme z historických zkušeností, zejména z katastrofické povodně v roce 2006, nikdy neplatí, že by vodu zastavily státní hranice,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Spolupráci vítá i členka zemské vlády Dolního Rakouska Johanna Mikl-Leitner. „Právě u minulých povodních se ukázalo jak je důležité, aby vzájemná komunikace fungovala co nejlépe,“ řekla. 

V nákladech téměř milion Eur, z nichž tři čtvrtiny  pokryje příspěvek z evropských fondů, vznikne v pohraničí u řek Moravy a Dyje předpovědní systém, který zahrne i devět nových kontrolních stanovišť. „V celém profilu budou pravidelně k dispozici osmačtyřicetihodinové předpovědi průtoků, nejen co se týká kulminace ale i objemu té vody,“ vysvětlil Vlastimil Krejčí z Povodí Moravy.

Zástupci obou regionů se během konference domluvili na spolupráci také  v dalších projektech týkajících se  například ekologizace vinohradnictví a nebo využívání obnovitelných zdrojů energie v pohraničí.