Centrum Brna patřilo Queer parade

Brno - Queer parade v Brně skončila, i přes obavy kvůli protestům extremistů, se obešla bez větších incidentů. Kvůli Queer parade, průvodu lidí s menšinovou orientací, a dvěma protiakcím odpůrců homosexuálů, přestaly centrem v 10:00 projíždět tramvaje. Na střety skupin se začali připravovat policisté. Připraveni zasáhnout byli členové antikonfliktních týmů, policejní těžkooděnci začali po ulicích roznášet mobilní zábrany.

15:00
Centrum města je klidné, účastníci Queer parade se přesunují do kulturního centra Semilaso, kde budou slavit až do nedělního rána. Policie bude okolí, kvůli obavám z možných střetů s extremisty, až do zítřka monitorovat.

14:40
Účastníci pochodu se vrátli zpět na náměstí Svobody, kde byl jejich pochod ukončen. Podle reportérky Zuzany Janákové měl klidný průběh, s výjimkou urážlivých pokřiků, směrem k pochodujícím.

14:20
Příznivci queer komunity se vydali na pochod městem, směřují ulicí Kobližnou, policie uzavírá vstupy z okolních ulic, aby účastníkům zajistila bezpečnost.

14:05
Asi 500 účastníků Queer parade se chystá vyrazit na pochod městem. Policie je v pohotovosti, kdyby se totiž vydali směrem k Masarykově ulici, narazili by asi na 150 radikálů, kteří proti setkání Queer parade protestují.

13:23
Několik desítek extremistů dorazilo k náměstí Svobody, dál je ale policie přes mobilní zábrany nepouští. Svoje protesty omezují na skandování a hlasové projevy. Policie má situaci pod kontrolou.

13:10
Podle předsedy Mladých křesťanských demokratů Petra Jurčíka nebyl Pochod pro rodinu zaměřen proti homosexuálům ani jejich dnešní akci. Do průvodu s transparenty a českou státní vlajkou se zapojilo více než 100 lidí, část za takzvanou Akci D. O. S. T. Jurčík vyzval účastníky, kteří by chtěli nějak homosexuály nebo jejich akci napadat či urážet, aby se od průvodu oddělili a šli na vlastní pěst. Například muže, který si připravil transparent s nápisem, že homosexualita je zlo a přivolává boží soud, požádal, ať ho svine. Ten jeho výzvu uposlechl.

13:00
Na náměstí Svobody se podle zpravodaje Michala Šebely sešlo asi 300 příznivců tz.„queer kominity“. Policie náměstí uzavřela, aby účastníky pochodu ochránila před extremisty. Pochod začne ve 14:00.

12:45
Dříve než samotná Queer parade, vyrazili na pochod centrem města Mladí křesťanští demokraté. Podle zpravodajky Zuzany Janákové jich je kolem stovky a pochodují od Hlavního nádraží směrem na Moravské náměstí. Náměstí Svobody, kde by měla Queer parade ve 13:00 začít, se pochod vyhnul.

Podle pořadatele Miroslava Zajdáka se nálada ve společnosti zlepšuje a lidé jsou k homosexuálům stále tolerantnější. „Stále jsou ale i skupinky, které hlásají násilí a nerovnosti a nerovnoprávnosti,“ uvedl. Jejich ataku se pořadatelé obávají. „Nechtěli bychom dopadnout jako kolegové v Bratislavě,“ uvedla za pořadatele Jolana Navrátilová. Na Slovensku policie po útoku extremistů doporučila uzavřít shromáždění na náměstí. „Mohli jsme projít pouze zkrácenou trasou na druhou stranu řeky, zcela mimo ulice Starého města,“ dodala.

V Brně protiakci ohlásili Mladí křesťanští demokraté. Uspořádají Pochod pro rodinu, jímž na Queer parade reagují. Cílem je podle pozvánky uveřejněné na stránkách www.mladikd.cz poukázat na „jedinečnost a nenahraditelnost institutu rodiny, který je v poslední době čím dál více ohrožován ze strany homosexuální lobby“.

Queer parade se vrací do Brna po dvou letech. První velký průvod gayů v ČR se v jihomoravském krajském městě uskutečnil v červnu 2008. Zúčastnilo se ho asi 500 lidí. Kvůli útokům odpůrců byla ale jeho trasa kratší a místo dvou hodin trval 20 minut. Policie tehdy zadržela 15 radikálů.

  • Brnem pochodují příznivci queer komunity autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1763/176209.jpg
  • Mladí křesťanští demokraté ohlásili Pochod pro rodinu autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1762/176190.jpg