Lesníci odhadují škody způsobené bouřkou, zničila 120 tisíc kubíků dřeva

Blanensko - Lesníci sčítají škody po bouřce, která se přehnala před dvěma týdny nad Brnem a okolím. Na Blanensku smetla přibližně 50 tisíc hektarů porostu. Za pomoci těžké techniky proto správci lesů polámané kmeny rozřezávají a odvážejí.

Vichřice citelně zasáhla Školní lesní podnik ve Křtinách. „Škody nejsou malé, první odhad byl 30 tisíc kubíků, ale po dvou týdnech, během kterých jsme se mohli do lesa podívat, číslo ještě stoupne,“ řekl vedoucí polesí Jaromír Halámka. Školní lesní podnik Křtiny musel pro likvidaci škod nasadit čtyři těžké lesní stroje, traktory a zapojit dvacet pracovních skupin.

Lesy ČR, které spravují na Blanensku 21 tisíc hektarů lesa, začaly hned po bouřce najímat stroje na odklízení následků. Podle vedoucí černohorské pobočky Lesů ČR Petry Zavřelové bylo stroje těžké sehnat, protože firmy, které pronajímají, vyhlásily údržbu. „S kalamitou nikdo nepočítal,“ dodala.

Rozhovor s Jaromírem Halámkou, Školní lesní podnik Křtiny (zdroj: ČT24)

Kvůli strachu z krádeží dřeva lesníci požádali o pomoc také dopravní a pořádkovou policii, která každý den, zejména u lesních cest kontroluje auta. „Pokud někdo převáží dřevo, musí vždy prokázat jeho původ,  jinak se dostane do potíží,“ varuje David Chládek z blanenské policie, podle něhož policisté hlídkují nejčastěji na těžebních skládkách.