Čeká vyškovský pivovar záchrana?

Vyškov - S novou nadějí vzhlíželi k dnešnímu dni zaměstnanci vyškovského pivovaru. Představenstvo státního podniku Jihomoravské pivovary totiž mělo  rozhodnout, komu pronajme areál pivovaru. Už před měsícem totiž valná hromada rozhodla o utlumení výroby. Od té doby jsou zaměstnanci pivovaru v nejistotě. Nezískali ji ale ani dnes, nájemce totiž Jihomoravské pivovary nevybraly.

Představenstvo dostalo tři nabídky na využití pivovaru, nejdříve jednu z nich odmítlo pro formální nedostatky a pak rozhodlo, že ani s jedním ze dvou zbývajících zájemců, smlouvu neuzavře.

Tiskové prohlášení Jihomoravských pivovarů

Představenstvo neuzavře smlouvu s žádným z účastníků nabídkového řízení. Vzhledem  k tomu, že nelze očekávat brzké uzavření smlouvy o nájmu s jakýmkoliv zájemcem, pozastavuje některé další kroky související  s utlumením činnosti pivovaru Vyškov. Společnost tedy zejména nebude k 30.6.2010 realizovat v plánovaném rozsahu hromadné propouštění zaměstnanců, které pozastavuje ve všech úsecích provozu, neboť je nevyhnutelné zabezpečit zužitkování stávajících skladových zásob.

Bývalý sládek Josef Veselý, který v pivovaru působil 36 let o hostorii a osudu pivovaru (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství, které pivovar ve vlastnictví státu spravuje, rozhodlo utlumit výrobu na minimum a propustit 24 ze stávajících 33 zaměstnanců. Stát k tomu vedlo ztrátové hospodaření pivovaru, za loňský rok dosáhly ztráty 30 milionů. K utlumení výroby má dojít k zítřejšímu dni.

P

Období nejistoty se tak jen prodlužuje. Konečné rozhodnutí o osudu pivovaru totiž nakonec zůstane na Ministerstvu zemědělství ČR, jako jediném akcionáři Jihomoravských pivovarů.

Ministerstvo ale vydalo vlastní tiskové prohlášení, ve kterém stroze informuje o tom, že v brzké době svolá valnou hromadu společnosti. Jejím úkolem bude zhodnocení postupu vedení pivovaru.

Prodělečný pivovar stát nemůže prodat kvůli nevyřešeným církevním restitucím. Už několikrát se jej proto pokoušel pronajmout. Zatím poslední tendr na nájemce pivovarského areálu a technologického zařízení na výrobu piva vyhlásil stát loni na podzim. Jediný zájemce, třeboňský pivovar Bohemia Regent, ale nakonec z tendru odstoupil.