Sériového lupiče dopadla policie díky barmance

Brno - Po necelých dvou měsících dopadla policie zloděje, který od dubna vyloupil několik brněnských heren a jednu banku. Muž, kterému policie přezdívala „Čtvrtkař“ kvůli jeho oblibě loupit vždy jen ve čtvrtek, doplatil nejspíš právě na vyjímku, kterou ve svém pravidle udělal. K poslední krádeži se odhodlal totiž v úterý. Chtěl přepadnou hernu na Dornychu, kde několik hodin hrál automaty. Díky pomoci statečné barmanky ale mezinárodně hledaný recidivista skončil ve vazbě.

37letý muž z Trnavy, který již byl v minulosti trestán za násilné trestné činy na Slovensku, přepadl 8. dubna ve čtvrtek pobočku Raiffeisenbank na náměstí Svobody, kde pod výhružkou odpálení granátu získal hotovost 25 tisíc korun. Vedení banky dokonce vypsalo za dopadení pachatele půlmilionovou odměnu. Tímto bankovním přepadením začala celá série přepadení brněnských heren, a to pravidelně ve čtvrtek. Nezaměstnaný muž si tímto způsobem opatřoval peníze na alkohol a hrací automaty. Banku i herny přepadl dokonce bez maskování. „Když jsme se ho ptali, proč neměl aspoň masku, řekl nám, že mu je už všechno jedno,“ popsal vyšetřovatel Pavel Kříž.

Celkem šest přepadení vyneslo muži z Trnavy 90 tisíc korun. Osudovým se mu stal poslední pokus o přepadení, který naplánoval výjimečně na úterý. V herně na Dornychu se totiž setkal se statečnou barmankou, jejíž duchapřítomnost pomohla brněnským policistům.

„Muž si počkal, až bude v herně s ženou za barem sám. Nejprve vyhrožoval použitím nože, pak rozbil láhev a vyhrožoval jí střepy,“ popsal vyšetřovatel. Barmanka byla vyděšená, ale intuitivně vytáhla pepřový sprej, kterým muže paralyzovala. „Ten muž zezačátku vypadal velmi sympaticky. Ani potom nebyl agresivní. Chvíli jsme se tady přetahovali, pak jsem použila pepřový sprej, odstrčila ho a vyběhla na ulici,“ popsala 28 letá barmanka K.Š.

O tom, jestli neohrožená žena získá onu půlmilionovou odměnu od Raiffeisenbanky, se stále jedná. Podle zástupců banky totiž nebyl pachatel dopaden přímo v souvislosti s přepadením banky, žena totiž na muže dala tip v souvislosti s jiným případem.

„Čtvrtkař“ je již v tuto chvíli ve vazbě. U nás mu hrozí deset let vězení, do trestního stíhání se ale zapojí i Slovensko.