Šperkař-minimalista vystavuje na Moravě. Jeho dílo vlastní i princ Charles

Uherské Hradiště - Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti hostí autorskou výstavu uznávaného londýnského šperkaře s českými kořeny Karla Bartošíka. Pětaosmdesát miniaturních skvostů překvapí precizností zpracování i vtipem. Autora inspirovaly objekty a předměty zcela obyčejné – domy, komíny, popelnice, zavazadla nebo golfové soupravy.

V jeho provedení je lze použít jako pouzdra na osobní drobnosti, schránky na léky, zapalovače a tabatěrky. Dovedl k dokonalosti umění napodobit při práci se stříbrem a zlatem jiné materiály – dřevo, kůži a textil.

Karel Bartošík svou tvorbu vystavoval v mnoha světových galeriích ve Velké Británii, Německu, Švýcarsku, Kanadě či Japonsku. Některá jeho díla vlastní významné osobnosti, například princ Charles nebo herečka Elizabeth Taylorová.

Rozhovor se šperkařem Karlem Bartošíkem (zdroj: ČT24)

Výstava výstižně nazvaná „Kapesní stříbro“ potrvá do začátku října. „Znamená to pro mě splacení jakéhosi dluhu mému otci a dědovi, návrat ke kořenům,“ vyznal se při vernisáži umělec, jehož výtvarně nadaní předkové pocházeli ze Slovácka.