Úrazovce chybí peníze a „dotovat“ ji musí teplárny. Opozice zuří

Brno - Snad nejzpolitizovanější zdravotnické zařízení v zemi - brněnská Úrazová nemocnice - si stále nemůže oddechnout. Nemocnice už druhý rok funguje pod křídly města, stále ale hospodaří z ruky do úst a nemá vyjasněné vztahy s největší Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Na další měsíce má nemocnici pomoci mimo jiné deset milionů, které město přesunulo ze zisku brněnských Tepláren.

Město si vůbec poprvé vybralo svůj podíl ze zisku městské teplárenské firmy. Celkem 97 milionů míří do projektů, na které dosud peníze městu chyběly. Mimo jiné i desetimilionová injekce Úrazové nemocnici. Další městskou dotaci pro nemocnici kritizuje opozice z řad ODS. „Žádná nemocnice nesmí být zátěží pro město. Jak to zařídit je potřeba vždy jasně vědět,“ říká senátor Tomáš Julínek (ODS).

Hospodaření Úrazové nemocnice je stále napjaté, bez další dotace by přes prázdniny zřejmě nevystačila. Musí totiž zvednout platy sestrám a stále jako na smilování čeká na peníze, které za péči v roce 2009 účtuje největší pojišťovně VZP. Zhruba 50 milionů má prý dorazit každým dnem, řekl ČT ředitel nemocnice Karel Doležal.

Dotace i půjčka od města úrazovce pomohla přežít

„Faktem je, že už bychom tyto prostředky potřebovali mít na účtě. Máme už i půjčku od města ve výši 15 milionů plus tato dotace, to nám samozřejmě pomůže teď přes prázdninové měsíce, ale už se nám začíná prohlubovat druhotná platební neschopnost,“ vysvětluje Doležal.

Zatím není ani jasné, kolik bude VZP úrazovce měsíčně posílat na provoz. Loni pojišťovna zálohy snížila o 3,5 milionu korun, nemocnice je teď chce zvýšit, a to alespoň o 1,6 milionu. Podle tiskové mluvčí VZP v Brně Radky Mistrové se bude stanovení záloh odvíjet podle toho, jak dopadne celoroční vyúčtování nemocnici za loňský rok. „Po dokončení vyúčtování ÚN za rok 2009 jsme připraveni případně provést úpravu měsíčních záloh,“ uvedla mluvčí.

Pokud VZP pošle peníze za loňský rok a zvedne nemocnici zálohy, ředitel doufá, že příští rok už zvládnou bez provozních dotací. Nemocnici, která přežila díky politickému boji, ale mohou ještě nastat těžké časy. Naděje, že volební vítězství ČSSD zajistí úrazovce klidnou budoucnost, se rozplynula. Bývalý šéf nemocnice a senátor Miloš Janeček ale z nového pravicového ministra zdravotnictví Leoše Hegera nervózní není. „Určitě se nenechám ovlivňovat nějakými zákulisními tlaky, které v posledních čtyřech letech byly od bývalého  ministra a jeho náměstka vůči naší nemocnici vytvářeny,“ míní Janeček.

Úrazovka se možná znovu promítne do volební kampaně

Dokonce ani někdejší ministr a pomyslný kat traumacentra na Ponávce Tomáš Julínek dnes nevylučuje, že když už městu nemocnice zůstala, může mu být i prospěšná. „Není možné, aby to bylo úrazové pracoviště, to už jsme říkali zcela jasně, ale klidně to může být jiný velmi zajímavý útvar, kde se může snoubit lékařská pohotovost a běžná úrazová chirurgie,“ tvrdí Julínek.

Osudem nemocnice můžou ještě zamíchat podzimní komunální volby a případná změna ve vedení brněnské radnice. Není tak vyloučeno, že se Úrazová nemocnice znovu stane horkým tématem předvolební kampaně.

Rozhovor s Karlem Doležalem, ředitelem Úrazové nemocnice Brno (zdroj: ČT24)