Cyril, Metoděj a Marie se znovu potkali na střeše zámecké kaple

Lednice - Zámeckou kapli v Lednici ode dneška zase zdobí tři sochy svatých. Cyril, Metoděj a Marie s Ježíškem v náručí strávili posledního půl roku v restaurátorské dílně. Všechny tři sochy už totiž byly v bídném stavu. Oprava fasád zámku se tak symbolicky přesunula do své druhé poloviny. Celý zámek bude zářit novotou za dva roky.

Před očima zvědavých turistů se dnes do vzduchu vznesl nejdřív Cyril, potom Metoděj a nakonec Marie s Ježíškem. Po půl roce oprav zamířili pomocí jeřábu na svá původní místa na zámecké kapli v Lednici.

„U Madony chybělo celé mimino, celý Ježíšek, měl jenom modelaci nohou. U Konstantina chyběly jenom nějaké dílčí části, kniha pod rukou, tam nějaké zásadní modelační ztráty nebyly, ale materiál byl ve velice špatném stavu,“ vypočítává restaurátorka Radka Levinská. 

Restaurátorka Radka Levinská o sochách svatých v lednické zámecké kapli (zdroj: ČT24)

Právě kvůli špatnému stavu kamene je jenom jedna ze soch originál, další dvě museli památkáři nahradit kopiemi. Kdo by si ty původní přesto chtěl prohlédnout, bude mít možnost. I je restaurátoři opravují. „Opravené původní sochy budou prezentovány někde v rámci interiéru, někde v zámku,“ doplnila Levinská.

Lešení ze zámku zmízí až za dva roky

Na lednickém zámku právě po dvou letech vrcholí nákladné opravy fasád. Všudypřítomné lešení turisty sice netěší, načas je ale ještě musí vydržet. „Celá akce je naplánovaná až do roku 2012, kdybychom měli opravit i severní průčelí směrem k minaretu. V této fázi končíme s jednou etapou, a to je západní křídlo zámku včetně zámecké kaple,“ uvedla kastelánka zámku v Lednici Ivana Holásková. 

Na nový kabát se můžou těšit i zámecké jízdárny. Půl miliardy na opravu omítek už mají památkáři přislíbené, teď vybírají, kdo se jí chopí.