TIP NA VÝLET: Nejmladší rozhledna na Moravě nabízí výhled na Bílé Karpaty

Javorník (Hodonínsko) - Do výšky téměř dvaceti metrů se tyčí rozhledna Drahy u Javorníku. Jedna z nejnovějších rozhlednových staveb na jižní Moravě stojí v krásném prostředí Bílých Karpat od konce minulého roku. Nosná dřevěná konstrukce je upevněna do betonové patky a zajištěna ocelovými lany.

Stavba vznikla v rámci přeshraničního projektu, který spolufinancovala Evropská unie. Přišla na bezmála pět milionů korun a měla by napomoci k rozvoji turistického ruchu na Moravském Slovácku a nedalekém Myjavsku. Zároveň s rozhlednou Drahy u Javorníku vyrostly rozhledny také u nedaleké slovenské obce Brestová a města Myjava. Vyhlídky jsou koncipovány tak, že by za pěkného počasí měli turisté vidět dalekohledem z jedné na druhou.

Vyhlídková plošina v „lokalitě Drahy“ se nachází přímo u silnice z Velké nad Veličkou na Slovensko. Po vystoupání sta schodů se před vámi rozprostře krásný výhled na vrcholky Bílých Karpat, údolí říčky Veličky, přilehlé Buchlovské vrchy a kopcovité Chřiby. Na okolní krajinu se podíváte z výšky 378 metrů nad mořem.

Rozhledna je přístupná trvale celý rok a zdarma. Z vlakové zastávky je vzdálena zhruba 500 metrů, z autobusové jeden a půl kilometru.

Pohled z rozhledny
Zdroj: ČT24