Znojmo si připije s anglickou královnou. Ve městě začíná hudební festival

Znojmo - Britská barokní hudba ode dneška ovládla Znojmo. S podtitulem „číše vína s anglickou královnou“ začal už šestý ročník Hudebního festivalu Znojmo. Jeho největší kuriozitou bude anglická „poloopera“ Král Artuš, která právě ve Znojmě zažije více než tři století od svého vzniku českou premiéru.

Co si nenechat ujít na Hudebním festivalu Znojmo

9. 7. 2010 ve 20:00
Slavnostní zahájení - Symfonický koncert - účinkují Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Pavel Šporcl

10. 7. 2010 v 19:00
Večer Gentlemanů

11. 7. 2010 v 19:00
Recitál Pavla Šporcla

12. 7. 2010 v 19:00
Koncert pro Slovanskou epopej (Moravský Krumlov)

14. 7. 2010 v 18:00
Malí géniové hrají anglické baroko

16. 7. 2010 v 19:00
Cimbál, víno a stará dobrá Anglie - účinkuje cimbálka Ženičky

17. 7. 2010 ve 21:00
H. Purcell: Král Artuš - česká premiéra opery

24. 7. 2010 v 19:00
B Side Band

25. 7. 2010 ve 20:00
Slavnostní zakončení - G. F. Händel: Mesiáš

Zatímco loni se festivalové dění točilo kolem Josepha Haydna, letos se pořadatelé posunuli o 150 let dál v čase do období anglického baroka. Hlavními osobnostmi letos budou Henry Purcell a Georg Friedrich Händel. Nejen jejich díla chtějí organizátoři divákům představit v tradičním i moderním kabátě. „Podáme to anglické baroko nejen v tom čistém anglickém baroku, ale i v podání B Side Bandu, v podání cimbálové muziky Ženičky a tak dále,“ přibližuje dramaturgii festivalu jeho prezident Jiří Ludvík.

Jiří Ludvík, prezident festivalu, o programu Hudebního festivalu Znojmo (zdroj: ČT24)

Vše vypukne dnes večer slavnostním koncertem v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu a houslisty Pavla Šporcla. O průvodní slovo se postará Martina Preissová. A program bude nabitý i v dalších dnech. „Chystáme Večer gentlemanů. To znamená, každý si nasadí klobouk a může přijít na Dolní náměstí a užít si Beatlesáky a poklidný večer u našeho festivalového vína, pak má Pavel Šporcl svůj recitál, potom už se nám blíží opera, máme opět koncert malých géniů,“ vypočítává Ludvík nabitý program.

„Semi-opera je vlastně kompilace činohry a opery. Není to melodramatická forma, že by herci mluvili do hudby, ale je to jakoby každé zvlášť a přitom se to v určitých situacích propojuje“

Absolutní novinkou a asi největší zajímavostí festivalu je anglická semi-opera z pera Henryho Purcella Král Artuš. Příběh souboje legendárního britského krále se saským králem Oswaldem o ruku dcery vévody z Cornwallu Emmeliny uvidí čeští diváci úplně poprvé. „Neinscenuje se tak často, protože je to velmi náročné na to, že je tam vlastně kompilace činohry a opery, takže je to velký projekt. Není to melodramatická forma, že by herci mluvili do hudby, ale je to jakoby každé zvlášť, a přitom se to v určitých situacích propojuje,“ popisuje semi-operu její režisérka Jana Janěková. Činoherní část hry tak diváci uslyší v češtině, zpívané partie v anglickém originále s titulky. Na festivalu unikátní dílo zazní hned čtyřikrát.

Král Artuš

Pětiaktovou semi-operu Král Artuš s podtitulem Britská čest uvedlo poprvé divadlo v Dorset Garden v Londýně. Libreto napsal John Dryden, autorem hudby je Henry Purcell. Česká premiéra díla zazní na Hudebním festivalu Znojmo v sobotu 17. 7. 2010, v dalších dnech bude třikrát reprízovaná. Herecké i pěvecké obsazení bude vždy stejné, diváci se mohou těšit například na Filipa Čapku, Miloslava Mejzlíka, Radovana Krále a další, hudebně dílo doprovodí The Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir. Ten operu nastudoval na autentické dobové nástroje. Činoherní část Krále Artuše bude uvedena v češtině, operní část v angličtině s českými titulky a tištěným německým překladem.

Děj semi-opery: Arthur, křesťanský král Britů, a Oswald, pohanský saský král z Kentu, spolu soupeří o ruku Emmeliny, slepé dcery vévody z Cornwallu. Již deset krvavých bitev bylo vybojováno a Sasové byli zahnáni zpět. Rozhodující konflikt má být zahájen, kddyž jsou Emmelina a její služebná Matilda zajaty Oswaldem. Arthur odolá pokušení dvou sirén, spoutává ducha Grimbalda a překonává všechna kouzla, která se proti němu staví. V posledním dějství spolu bojují nepřátelské armády: Arthur přijímá Oswaldovu výzvu, aby proti sobě bojovali sami jako muž proti muži. Arthur Oswalda porazí, odzbrojí ho, nabízí mu svobodu. Emmelině se Merlinovým kouzlem vrací zrak a spojuje svůj život s Arthurovým. Merlin utiší čtyři větry a z moře vystoupí ostrov Británie. (zdroj: www.hudbaznojmo.cz)


Festival vyvrcholí 25. července slavným, i když ne příliš hraným koncertem Georga Fridriecha Händela Mesiáš. Za celé dva týdny jeho trvání očekávají pořadatelé až 15 000 návštěvníků.