Vyzkoušejte si aktivity, které servíruje jen a pouze jižní Morava

Jižní Morava - S prázdninami přichází i doba výletů a toulek po vlastech českých a moravských. Chcete zažít něco jedinečného a jinde než na jižní Moravě nevídaného? Pak zkuste třeba adrenalinový sestup do nepřístupné jeskyně, projížďku s kolem po vodě nebo hledání pokladu z bobulí.

Nepřístupné podzemí zdolají snadněji ženy a děti

Punkevní jeskyni, Kateřinku nebo Balcarku navštívil snad každý Jihomoravan. Do nepřístupného podzemí bez světel a upravených tras pro turisty už se ale vydá jen málokdo. Právě v Moravském krasu, jako na jediném místě u nás, se tato možnost jeskyňářským zvědavcům nabízí. S přilbou, světlem a kombinézou se může vydat vstříc dobrodružství kdokoliv.

"Tady ty trasy jsou v zásadě tři. Každá má jinou obtížnost. Ta středně náročná se vyznačuje hodně úzkými prostory, kde je potřeba, plazit se hlavou dolů s jednou rukou v před a druhou u těla, dále se během ní zdolávají lanové žebříky, z nichž nejdelší má asi 18 metrů a pomocí nich se sestupuje do hloubky 85 metrů na absolutní dno. V lehčí trase se slézá po pevných kovových žebřících dolů, ale je tam třeba zpestření jako brodění ve vodě a ta úplně nejtěžší je zase specifická tím, že je to všechno po lanech,“ popisuje dobrodružnou aktivitu průvodce Oldřich Štos.

Do nepřístupného podzemí může pohromadě maximálně šest dobrodruhů. Šikovná skupina zvládne celou trasu za tři hodiny. Nejmladším odvážlivcem, který poznával krasovou krajinu z její odvrácené tváře, byla šestiletá holčička. Kdo se bojí nejvíce a často toulky v nepřístupných jeskyních vzdává, jsou překvapivě muži. "Děti a ženský jsou podle našich zkušeností naprosto v pohodě. Spousta chlapů ale cukne a řekne nezlobte se,“ popisuje své zkušenosti s turisty Štos.

Jeskyňářské dobrodružství

Místo: Moravský kras
Kdy: celoročně
Co je potřeba: pevná obuv, staré oblečení a pořádná odvaha
Časová náročnost: 3 hodiny
Cena: 1590 Kč/osoba

Více informací na www.speleoart.info


S kolem po hladině

Baťův kanál je perlou turistické oblasti Slovácko. Náš největší vnitrozemský průplav sloužil v minulosti k přepravě hnědého uhlí, dnes láká hlavně cyklisty. Podél jeho břehů se vinou cyklostezky o celkové délce 65 kilometrů a ti nejvytrvalejší sportovci tak mohou kolem vodního toku došlapat z Kroměříže přes Uherské Hradiště až do Hodonína.

I rekreační sportovci si ale přijdou na své. Když jim dojde dech, nasednou na některou z výletních lodí a zbytek trasy se nechají unášet na vlnách. „Část cyklotrasy je v horším stavu, nebo není tam asfaltový povrch, tak se samo nabízí, aby ten člověk jel část té horší trasy na lodi a ten zbytek absolvoval po těch kvalitních úsecích,“ dodává další argument, proč nasednout na loď, majitel půjčovny lodí Stanislav Hampala.

“Když jedete na kole a musíte dávat pozor na cestu, tak si to neužijete tak, jako když jedete na lodi a můžete krásně vnímat tu přírodu, která se tady všude kolem nabízí. A v tom je právě romantika té plavby,“ uzavírá Hampala.

Baťův kanál

Místo: od Otrokovic ke Skalici
Kdy: 1.5.2010 – 28.10.2010
Co je potřeba: dobrá nálada
Délka: 53 kilometrů

Více informací na www.batacanal.cz


Cesta za pokladem

Pro turisty, kteří si rádi hrají, a zároveň milují tekutinu rodící se z bobulí, je určena poslední pozvánka. Jihomoravští vinaři inspirovaní celosvětově populární hrou geocaching vytvořili její českou obdobu. Říkají ji winecaching. Pravidla jsou u obou her obdobná, jen odměna od jihomoravských vinařů sladší. Pomocí GPS navigace a souřadnic, které jsou dostupné na internetových stránkách hry, hledají turisté „kešku“, v našem případě vinný poklad. Ten může být třeba ve vinici, ale i kdekoliv jinde v krajině. Až najdou hráči skříňku, vezmou si z ní žeton, který u vinaře, pod jehož souřadnicemi poklad objevili, promění za řízenou degustaci.

„Winecaching je určený pro ty, kteří se chtějí projít, něco uvidět, udělat si pár fotek, něco nového zažít, dozvědět se a spojit tak příjemné s užitečným,“ říká s úsměvem Petr Očenášek ředitel jednoho z vinařství zapojených do hry.

Winecaching

Místo: jižní Morava
Kdy: celoročně
Co je potřeba: GPS navigace, chuť na víno

Více informací na www.winecaching.cz

  • Balcarova skála autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178717.jpg
  • Výletní loď Morava autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178719.jpg
  • Hledání vinného pokladu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178725.jpg