Zloděj vynesl z želešického kostela devět soch. Škoda jde přes milion

Želešice - V želešickém kostele řádil v noci zloděj. Dostal se do něj násilím. Když se mu nepodařilo dveře vypáčit, jednoduše do nich vylámal díru. Z kostela ukradl celkem devět starých dřevěných soch. Farnosti tak způsobil škodu za více než milion korun. Historická hodnota je ale mnohem vyšší. Policisté po pachateli pátrají.

Většinu soch, které si zloděj odnesl vytvořil autor Ondřej Schweigel. „Zloděj ukradl čtyři dřevěné andělíčky, Panenku Marii a svaté,“ popsal celou událost mluvčí policie jihomoravského kraje Bohumil Malášek. Rokokové až klasicistní řezbářské práce měly celkovou hodnotu asi 1 130 000 korun. "Samozřejmě ta historická hodnota bude úplně jiná,“ říká Bohumil Malášek.

Lidé z Želešic jsou zděšeni. To, že by někdo vykradl stánek Boží prý ještě nezažili. „Dozvěděla jsem se to dneska v autobuse. Na to už opravdu nemám slov,“ řekla České televizi obyvatelka Želešic Vlasta Kopečná. Nad počínáním zloděje se podivují i mladí. „Podle mě by se ti lidi měli pěkně stydět,“ uvedla Barbora Ryšavá.

Mluvčí policie Bohumil Malášek ke krádeži soch (zdroj: ČT24)