Lvice Lily ze Severního Irska porodila v Olomouci dvě mláďata

Olomouc - Samice lva berberského Lily, která před necelým rokem podnikla dva a půl tisíce kilometrů dlouhou cestu ze severoirského Belfastu přes Velkou Británii, Francii a Německo až na Moravu, s nadsázkou řečeno, splnila svou misi. V olomoucké zoo totiž porodila dvě lvíčata. Ta se narodila poté, co se podařilo spáření s vyvoleným partnerem Šimonem.

Prvních několik měsíců strávil pár lvů v hodonínské zoo, kde se měli pomalu seznámit a zvyknout si na sebe. Kýžené ovoce jejich vztahu přinesl až návrat do domovské zoo samce Šimona v Olomouci. „Změnou prostředí někdy dojde ke změně chování a ta zvířata začnou na určité věci nahlížet jinak, takže jakmile jsme je přestěhovali sem, tak si hned takříkajíc padli do oka a začali se téměř okamžitě a opakovaně pářit. Takže my jsme počítali, že k porodu dojde, jen jsme nevěděli přesně kdy,“ vysvětluje vedoucí zooložka olomoucké zahrady Libuše Veselá. Porod nakonec proběhl na konci června a to dokonce přímo před zraky ošetřovatelů, což by u lvice, která není zvyklá na lidi, nebylo možné. „My jsme byli přítomni tomu porodu, kdyby to byla divoká lvice, tak by určitě nedovolila, abychom sledovali takhle zblízka všechno,“ podotkla Veselá.

Jenže dnes už pyšná matka Lily má za sebou pohnutý osud, kdy ji lidé provázeli od nejútlejšího věku. V belfastské zoo se narodila za velmi složitých podmínek - její matka ji odmítla a museli ji zachránit a odkojit chovatelé. Díky tomu se stala zvířecí celebritou a doslova miláčkem celého Severního Irska. „Tahle lvice je další důkaz že i uměle odchovaná kočka může být vynikající matkou, protože ona se od samého začátku o ta koťata stará opravdu velice vzorně,“ vypráví Veselá. Navíc doplňuje, že porod bohužel provázela i jedna smutná okolnost: „Třetí kotě se narodilo ještě do rána, ale bohužel nepřežilo. Těžko říci proč, mohla to být nějaká neobratnost matky, která jej mohla zalehnout nebo taky mohlo dojít k hltnutí plodové vody či jinému problému.“

Libuše Veselá, zooložka olomoucké ZOO (zdroj: ČT24)

Berberský poddruh lva je v přírodě už zcela vyhubený, v zajetí se chová jen několik desítek posledních jedinců – ti jsou potomky lvů pokrevně spojených s královským lvincem v Maroku. I proto si v Olomouci od Lily a jejích potomků hodně slibují.

  • Nové přírůstky olomoucké ZOO autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179524.jpg
  • Hrdá maminka malých lvíčat autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179528.jpg