Začal největší tuzemský metalový festival Masters of Rock

Vizovice - Vizovice, to není jen slivovice nebo festival trnkobraní, ale taky největší tuzemský svátek heavy metalu. Do pětitisícového městečka ode dneška až do neděle přijede asi 30 tisíc lidí. V areálu likérky Rudolf Jelínek je budou bavit největší hvězdy tvrdé rockové hudby, například skupiny Manowar nebo Accept.

Hudba bude slyšet na kilometry daleko, bude to ale se souhlasem vizovické radnice. Ta dokonce vydala vyhlášku, která dovoluje hudební produkci v noci ze čtvrtka na pátek až do druhé hodiny ranní. „Tady potkáš cizí lidi,všichni jsou kamarádští. Žije to tady, kapely jsou skvělé, atmosféra jakbysmet,“ pochvaloval si Roman Sukup z Karviné.

Organizátoři ještě více posílili zázemí pro návštěvníky. Rozmístili 300 mobilních i pevných toalet, lidé se mohou osprchovat, zdravotnické zázemí dokonce posílila polní nemocnice.

No comment - Masters of Rock 2010 (zdroj: ČT24)

Pořádek bude hlídat 120 policistů denně. Nejvíce budou vidět okolo hlavní silnice I/49, kde si posvítí na alkoholové hříšníky. Kriminalisté zase budou i pomocí termovize ve stanových osadách pátrat po kapesních zlodějích. Už vloni se masivní nasazení policistů vyplatilo, krádeží bylo nejméně v historii festivalu.

Bezpečnostní agentura hlídá i železniční trať na příjezdu do Vizovic. Vloni tam došlo k tragédii, kdy přijíždějící vlak zmrzačil mladou dívku. Letos stojí v třicetimetrových odstupech ochranka, která přes koleje mimo přejezdy nikoho nepustí.

Pro Vizovice je to lákavá příležitost k výdělku. Ve městě vyrostly desítky nejrůznějších stánků, místní pronajímají své zahrady coby tábořiště. “Zkusili jsme si spočítat loňská čísla a vyšlo nám, že místní podnikatelé i město na Masters of Rock vydělali kolem 5 milionů korun,“ říka starostka Vizovic Alena Hanáková.

Odvrácenou tváří festivalu je hluk do pozdních nočních hodin a místy taky nepořádek. Technické služby budou až do konce festivalu pracovat nonstop. Festival skončí přesně o půlnoci z neděle na pondělí.