Slavkov hostí velké malé mistrovství

Slavkov - Ve Slavkově odstartovala velká událost pro malá auta - týdenní maratón závodů Mistrovství Evropy v kategoriích F1 a cestovních vozů. Dvě stovky aut se předhánějí v co nejlepším vybavení, mezi standardní výbavu patří spalovací motor, titanový výfuk a olejové tlumiče. Nechybí ani týmy specializovaných mechaniků. Hlavní rozdíl oproti opravdové Formuli 1 je v měřítku. Pilot by se do kokpitu vešel pouze v tom případě, pokud by se dokázal pětkrát zmenšit. Na slavkovském závodišti se totiž utkají rádiem řízené modely aut se spalovacím motorem.

„Je to opravdu výjimečná událost, v České republice se Mistrovství Evropy koná poprvé. Než jsme pořadatelství získali, museli jsme například na dráhu položit úplně nový asfalt a vybudovat celé zázemí tak, aby odpovídalo požadavkům pořádající federace,“ vysvětluje jeden z organizátorů Mistrovství a zároveň horký adept na vítěze Martin Bayer.

Dnes začaly volné tréninky formulí jedna. Po sobotní kvalifikaci se do nedělního finále dostane 12 nejlepších vozů z tří desítek přihlášených. Na celý příští týden jsou pak naplánované závody v kategorii cestovních vozů.