Vrtulník pomáhal chytat nebezpečné řidiče

Blanensko - Od začátku července 6 mrtvých a 11 těžce zraněných. Smutná statistika dopravních nehod na jihomoravských silnicích přiměla policii jednat. Právě dnes, před víkendem, kdy lidé vyrážejí na chalupy a dovolené, začala hlídat jednu z nejnebezpečnějších tepen v kraji, silnici z Brna do Svitav.

Nejrušnější silnice na Blanensku, I/43, se každé odpoledne promění v peklo pro řidiče, v pátek dvojnásob. Kolony, nemožnost předjet, venku přes 30 stupňů. Ideální předpoklad pro krizové situace. Aby se dnes nic nestalo, dohlížely na provoz celé odpoledne policejní hlídky. „Řidiči se přesouvají na víkend, takže očekáváme, že provoz bude zvýšený. My jsme měli jenom za prvních 14 dní prázdnin 25 nehod, z toho na silnici zemřel jeden člověk a dva byli těžce zranění,“ vysvětluje motivaci k hlídkování mluvčí Policie ČR Blansko Iva Šebková.

S dohledem hlídkám u silnice pomáhal i policejní vrtulník. Ten sleduje, jestli někdo nepředjíždí přes plnou čáru nebo neohrožuje ostatní. Pomocí kamery zaznamenává dění na silnici, hlídky v autech mohou na monitoru všechno sledovat. Řidiči přitom většinou o ničem vůbec neví. „V podstatě z kilometru se dá auto kamerou přiblížit natolik, že vidíme řidičům třeba i do tváře, a kdyby to nešlo, tak se dá trošku snížit výška,“ popisuje pilot vrtulníku Vladimír Puk.

Vrtulník pomáhal chytat nebezpečné řidiče (zdroj: ČT24)

Právě vrtulník dnes pomohl odhalit několik řidičů, kteří nebezpečně předjížděli, jeden z nich navíc nadýchal 0,39 promile alkoholu. „Množství řidičů jezdí pod vlivem alkoholu a měli jsme také několik dopravních nehod, které řidiči přímo pod vlivem alkoholu způsobili,“ říká Šebková. Například chodkyně, která se potácela po cestě s 3,7 promile nebo traktorista, který minulý týden boural s 3,4 promile.

Během dnešní akce policisté zkontrolovali celkem 63 vozidel. U 38 z nich pak zjistili přestupky a uložili blokové pokuty v celkové výši za více než 22 tisíc korun. Tři přestupky budou řešit správní orgány. Předjíždění na plné čáře zaznamenal vrtulník v pěti případech, dalších devět řidičů si vyjelo autem, aniž by použilo bezpečnostní pásy a deset vozidel bylo ve špatném technickém stavu.