Nevidomý horolezec Jan Říha zdolal propast Macochu za necelé tři hodiny

Blansko, Vilémovice – Za necelé tři hodiny zdolal třiatřicetiletý nevidomý horolezec Jan Říha z Prahy jihomoravskou propast Macochu. Vyzkoušel si tak jako první jeden z technicky nejobtížnějších výstupů. Podle svého průvodce byl ve vynikající technické kondici a je připraven slézat ty nejnáročnější hory. Sám Říha se po výstupu rozhodl, že se přihlásí do projektu Seven summits, ve kterém musí horolezec pokořit nejvyšší hory sedmi kontinentů.

„Lezli jsme to natřikrát, ale nebyl to problém,“ uvedl krátce po ukončení osmdesáti metrového výstupu na strmém skalním převisu Říha. Výstup mu neznemožnilo ani horké počasí. Naposledy se na Macoše lezlo loni v září.

Jan Říha je nevidomý od narození a už od dětství se snažil věnovat sportu, především plavání a lyžování. Tím, že pokoří Macochu, si chtěl splnit svůj velký sen. Ještě večer před výstupem proto trávil svůj čas přípravou na horolezecké stěně.

"Byl to nápad mého kamaráda, horského vůdce Janka Bednaříka, že vystoupíme na Macochu. Je to můj sen a jsem moc rád, že jsme dostali povolení a můžeme se tak pokusit na Macochu vylézt,“ řekl včera před výstupem nadšený horolezec, který je ve vynikajicí fyzické kondici.

Jan Říha

Narodil se 9. 9. 1976 v Olbramovicích, nyní žije v Praze. Po ukončení základní školy, kde se věnoval aktivně lyžování, plavání, atletice, se vyučil na odborném učilišti pro zrakově postiženou mládež. Pracoval jako samostatný referent Kanceláře Prezidenta republiky, v současné době si hledá novou práci. Je předsedou horolezeckého oddílu MATAHARI.

Přípravy na jakýkoliv výkon rozhodně nezanedbává. Třiatřicetiletý horolezec trénuje, na stěně či na skále, pravidelně dvakrát týdně, ale ne vždy mu to čas dovolí.

"Trénuji často. Když nelezu, tak běhám, většinou několikrát týdně a občas i o víkendech,“ prozradil Jan Říha.

K horolezectví se dostal v patnácti letech v roce 1992. Tehdy ho kamarád Michal Absolon dostal poprvé na umělou stěnu. Tam měl možnost být mezi lidmi a dokázat všem zdravotně postiženým, že i přes handicap může dělat člověk to, co si přeje.

Za svůj největší úspěch pokládá Jan Říha zdolání nejvyšší africké hory Kilimandžáro a nejvyšší hory Ruska Elbrus. Do konce roku by si chtěl splnit svůj další sen. Přál by si vystoupit na nejvyšší jihoamerickou horu Akonkagua.

Zdoláním Macochy, která je pro horolezce technicky velmi náročná, se stane prvním handicapovaným sportovcem, který se k jejímu slezení rozhodl a bude zapsán do české Guinnessovy knihy rekordů. Úsek, který slezl měří osmdesát metrů a nachází se mezi dolním a horním můstkem propasti.